FESTIVAL

Mia bo odpela svojih 20 let

Objavljeno 26. junij 2011 22.49 | Posodobljeno 27. junij 2011 08.00 | Piše: Andrej Predin

Jazz festival Ljubljana z zavidljivim naborom odličnih glasbenikov

Robert Jukič, Steve Kink in Mia Žnidarič
V sredo, 29. junija, se bo začela že 52. izvedba Jazz festivala Ljubljana. Letos je umetniški vodja Bogdan Benigar k sodelovanju pri sestavi programa povabil Pedra Costo, vodjo neodvisne portugalske založbe Clean Feed in svetovno priznanega poznavalca jazza. Pedro je bil v Ljubljani že večkrat in dobro pozna tradicijo tega dogodka. »Na 50. jazz festivalu sem spoznal, kako odprt je, kako vabi velikane jazza, letos bo to Charles Lloyd, istočasno pa tudi nekoliko tvega in predstavlja vzpenjajoče se zvezde mlajše generacije, prav tako pa namenja prostor domačim izvajalcem,« nam je zaupal Pedro.

Prvi glas Slovenije

Tudi letos bo dogodek potekal na več prizoriščih: v Cankarjevem domu, Kinu Šiška, na Metelkovi in seveda v Križankah, kjer bo v soboto, 2. julija, veliki glasbeni večer z izjemno serijo koncertov. Prvi bo na oder stopil omenjeni velikan Charles Lloyd ob spremljavi New Quarteta, ki ga sestavljajo Jason Moran, Reuben Rogers in Eric Harland. Sledil bo nastop prvega glasu slovenskega jazza Mie Žnidarič, ki se nam bo predstavila z zasedbo Steve Klink International Band. »Zdi se mi prav, da na program uvrstim ves repertoar, nove in stare stvari. Vse to sem jaz. Že 20 let poskušam jazz približati publiki,« nam je zaupala Mia. Za konec večera pa bo poskrbela mednarodno priznana portugalska pevka Maria João z odličnim klaviaturistom Máriem Laginho. »Z velikim zadovoljstvom bova pripotovala v Ljubljano in predstavila svojo glasbo. Maria in jaz upava, da boste uživali v zvokih, ki jih prinašava. Brez zadržkov lahko prepevate, plešete ali pa se zgolj zleknete in uživate,« je pred prihodom povedal Mário.

Glasba za tolpo

Od domačih izvajalcev velja izpostaviti koncert Zlatka Kavčiča, ki nam bo v Linhartovi dvorani CD prestavil svoj kombo, godalni orkester RTV Slovenija in posebna gosta Bruna Cessellija in Herba Robertsona. Zanimiv bo tudi koncert saksofonista Igorja Lumperta, ki ga bodo posneli v živo in pozneje izdali pri založbi Clean Feed. V četrtek, 30. junija, nam bo na letnem vrtu Kina Šiška izvrstni basist in skladatelj Robert Jukič predstavil pravkar izdani album Operation Charlie. »Pred kratkim je izšla moja plošča Dobrote iz skrinje zarote, kjer sem vzpostavil povezavo s filmom. Lep čas sem bil zasvojen s filmi. Iskal sem zvok iz gangsterskih filmov, zato sem k sodelovanju povabil ljudi, ki so mi pomagali poiskati zvok, ki vleče na starejšo jazzovsko tradicijo. Glasba na plošči je predstavljena, kot bi bila vezana na star film. Naslovi skladb si sledijo v točno določenem zaporedju in razkrivajo zgodbo o tolpi in človeku po imenu Charlie, ki se odloči oropati banko,« je dodal Robert, ki se nam bo predstavil v družbi italijanskega klarinetista Danielea D‘Agara, trobentača Davida Jarha, saksofonista Ceneta Resnika in bobnarja Gašperja Bertonclja. Več podatkov o programu in številnih spremljevalnih prireditvah najdete na spletni strani www.ljubljanajazz.si.

Deli s prijatelji