KOTALKARICA

Lucija v boju z rakom: Vem, da bom zmagala

Objavljeno 22. avgust 2013 19.16 | Posodobljeno 22. avgust 2013 19.18 | Piše: Mo. S.

Slovenska kotalkarica bolezen doživlja kot tekmo same s seboj, kaj drugega kot zmage pa ne pričakuje.

Nika Petelin, Tjaša Zorn, Danaja Černe, Lucija Mlinarič, Meta Arčon, Sara Pregelj in Kaja Arčon.

Lucija Mlinarič, najboljša slovenska kotalkarica, ki je na zadnjih svetovnih igrah neolimpijskih športov osvojila srebro,image je le dober teden pred svojim nastopom izvedela, da ima raka na dojkah. In kako je zmogla pritisk velikega tekmovanja? Med drugim se je spomnila tudi na Petro Majdič, ki je hudo poškodovana na olimpijskih igrah osvojila bronasto kolajno. 

»Vem, da bom zmagala«

Pri rosnih 25 letih se mora Lucija tako soočiti s hudo boleznijo, ki sicer prizadene vse več žensk, sama pa si gotovo ni mislila, da se bo to zgodilo tudi njej. K zdravniku se je odpravila po tem, ko je med samopregledom začutila bulice, v prsnem košu pa jo je začelo boleti, tako da si nekaj časa ni upala niti trenirati. To je bilo junija, za diagnozo pa je izvedela na pripravah za svetovne igre. Novico ji je po telefonu sporočila mama, mladi športnici pa se je za trenutek sesul svet. Po nekaj dneh si je vendarle priznala, da ima raka, ki so ga verjetno odkrili še pravočasno, in se zaupala tudi drugim. Zaveda se, da bi bilo slabše, če bi se zaprla vase in zgolj v sebi premlevala vse mogoče scenarije.

»Ta bolezen je postala del mene in kar tako ne bo izginila,« se zaveda trdno prepričana, da jo bo premagala. Naslednji teden jo čaka operacija (odstranili ji bodo obe dojki), nato pa kemoterapija. Zdravljenje bo trajalo kakšno leto dni, seveda bo morala kariero začasno prekiniti, a se bo vrnila, obljublja. Boj z boleznijo doživlja kot tekmo same s seboj, zato je z vsakim dnem pozitivnejša in pripravljena na akcijo. »Vem, da bom zmagala,« je še povedala za Story.

Deli s prijatelji