PONOSNA MAMICA

Lea Sirk prvič z družino: Hčerki sta moja največja zmaga

Objavljeno 21. december 2017 08.13 | Posodobljeno 21. december 2017 08.13 | Piše: Tomaž Mihelič

S to unikatno mlado umetnico smo odkrivali lepote njene razposajene družine, razpete med Izolo in Ljubljano. Zaupala nam je, kako se spopada z občutki krivde, simptomom sleherne mamice, ki mora zaradi narave dela pogosto od doma. Izvedeli pa smo tudi, kako so jo preoblikovali porazi in kaj je njen največji življenjski uspeh.

Nepozaben nastop v prvi oddaji, zaradi katerega še danes prejema čutna sporočila portugalskih oboževalcev. Foto: Pro Plus

Še pred vstopom v leto 2017 so Lei Sirk položili na srce, da je pred njo eno najbolj plodnih obdobij. Znebila se bo starega balasta in se osredotočila le na tisto, kar zares ljubi. In vse to se ji je začelo odvijati s svetlobno hitrostjo, kar je sicer zahtevalo svoj davek, a je statistika vendarle na njeni strani. »Ni lahko usklajevati vsega skupaj, saj sem na prvem mestu mamica dveh čudovitih deklic, ki mi lepšata življenje. Štiriinpolletna Ael ter dveinpolletna Sia sta neponovljiva karakterja. Že imeni sta dokaj nenavadni, pri starejši sem le v obratni smeri prebrala svoje ime, pri mlajši pa je na pomoč priskočila vrhunska umetnica, ki je ravno ob času hčerkinega rojstva zaslovela v vsem sijaju. Obe imeni je izbral moj Gaber in odlično se podata njunima osebnostma. Pred kratkim mi je Ael potrkala na vest, ko je rekla: 'Mamica, danes pa, prosim, ne pojdi nastopat, saj ne potrebujemo več dinarčkov.' Tako me je stisnilo v prsih, da sem se skoraj zgrudila. Bila sem že 20. nedeljo zaporedoma zdoma in tovrstne situacije mi vzbudijo moralnega mačka. Vedno sem želela biti mamica, ki se ne pretvarja in podreja, takšno naravnanost želim prenesti tudi na njiju, predvsem pa se trudim, da me sprejmeta takšno, kakršna sem,« spregovori o temi, ob kateri se večina mladih staršev zavije v molk.

Ni razloga za očitke

Na srečo je pred devetimi leti spoznala glasbenega producenta Gabra Radojevića in se ob njem razvila v še bolj samozavestno osebo in odlično ustvarjalko. »Oba sva svobodna umetnika in se sproti dogovarjava, katere projekte bova sprejela. Zelo me razume, me spodbuja in vsakič znova opozarja, da sem nekaj posebnega, da sem vredna in kakovostna. Pozna občutke, ko se po petih urah vaje ali snemanja odpravim na nastop in potem še na tretji termin, zato se pri skrbi za otroke dopolnjujeva. Ni lahko pogoltniti opazk, ki švigajo iz mimoidočih ust, bodisi v vrtcu ali na ulici, češ ve, mlade mamice se raje posvečate karieri kot družini. Zaskeli, a pogoltneš bolečino in greš naprej, saj se zavedam, da kljub natrpanemu urniku še vedno veliko kakovostnega časa preživim s svojimi ljubimi,« se izpove in opozori na te iste mamice, ki se polne očitkov pogovarjajo po telefonu, medtem ko se njihovi otroci sami igrajo v peskovniku. »Jaz se za razliko od njih s hčerkama intenzivno ukvarjam. Nikoli nam ni dolgčas, petje in ples sta sestavni del naših skupnih uric. Vse to mi uspeva, četudi sem ves čas na poti in mi zadnjih nekaj mesecev ni uspelo zaporedoma preživeti treh dni doma. Imeti dva mala otroka ni enostavno, saj so noči pogosto svetle, vendar so to sladke skrbi. Po operaciji glasilk sem se odločila, da bom počela le tisto, v čemer bom stoodstotno uživala, in moram priznati, da mi je po letošnji Emi, oddaji Zvezde plešejo in aktualni oddaji Znan obraz ima svoj glas zares lepo. Presrečna sem, ker mi zdravje dobro služi in me glas ne pušča na cedilu,« si oddahne.

Mamica, danes pa, prosim, ne pojdi nastopat, saj ne potrebujemo več dinarčkov.

S porazi do trde kože

Zase pravi, da si je kariero zgradila iz porazov. Ne osebnih, temveč glasbenih. Večno druga mesta na različnih festivalih so jo obdala s trdo kožo. »V glasbi sem se morala nenehno dokazovati, da bi se obdržala. Zaradi tega sem se znebila strahu pred napakami, nič me ne more presenetiti. Mediji so me dolga leta ignorirali, zato mi je danes toliko bolje, ker se lahko sama odločam, s kom bom sodelovala, in ni se mi treba počutiti, kot da sem komu kaj dolžna. Ponosna sem na svoje Glasbeno izobraževanje Cirque v Izoli in Kopru, ki združuje okoli sto mladih talentov. Enak naslov nosi tudi moja pesem za prihajajočo Emo, saj sem želela zaobjeti to populistično floskulo, da je Evrovizija en sam cirkus. Hkrati pa ista beseda ponazarja krog, v mojem primeru gre za prispodobo vsega, kar združuje umetnost. Ljudje preveč poslušajo z očmi, namesto da bi se prepustili,« je prepričana Lea, ki zadnji dve leti pili vokal pod strogim ušesom enega najbolj opevanih učiteljev petja. Michele Fischietti med drugim skrbi za slavno Lauro Pausini, z našo Primorko pa najpogosteje delata kar po skypu ali se zapelje k njemu v Milano.

Chandelier je obema najljubša pesem in prav rada bi videla njun odziv.

Pripravlja presenečenje

Če je glasba njen organizem, je družina njeno srce. Deklici ji barvata dneve v tisočere odtenke in neprecenljivi so trenutki opazovanja, kako si brusita značaj. »Sia je še posebej navihana, samosvoja, brihtna, prava mala lisička, že zdaj slutim, da bo glasbenica. Kadar se vozimo v avtu, vedno reče, daj mene, da poslušamo. Dobesedno se je poistovetila z zvezdniško soimenjakinjo Sio in niti sanja se ji ne, da bom v finalni oddaji zapela Chandelier. Obema z Ael je ta pesem najljubša in prav rada bi videla njun odziv. Pred vsakim nastopom ju pokličem in si pomahamo prek kamere, zato že vnaprej vesta, koga bom oponašala. Ko sem se prelevila v Portugalca Sobrala, sta me začudeno gledali in se spraševali, če lahko imata tudi onidve brado (nasmešek). Doma skupaj vadimo moje koreografije, pomagata mi, tako so nedeljski nastopi manj obremenjeni z uspehom, saj sta hčerkici moj največji uspeh in s tega vidika sem izpolnjena,« zmagoslavno poudari in prizna, da bi v primeru še ene nosečnosti prav vse počela enako. »Ne maram dolgoročnega načrtovanja, raje sem spontana in spoznala sem, da če si ti srečen, so otroci še bolj srečni s teboj. Poleg tega se zavedam, da moje nastope doma spremlja moj dragi in si rečem, da če ne za druge, pojem zanj. Vse sva dosegla skupaj in ne znam si predstavljati, da ga ne bi imela, ne le kot partnerja, ampak kot prijatelja. Naj zveni še tako kičasto, a težko bi si želela boljšega,« čustveno zaključi. 

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

Deli s prijatelji