PRIREDITEV RAZPRODANA

Kranjsko podzemlje pokalo po šivih

Objavljeno 19. november 2017 21.05 | Posodobljeno 19. november 2017 21.05 | Piše: D. L.

Vinska pot pod starim Kranjem spet navduševala Alenka Bratušek vse bolj navzoča v javnosti.

Alenka Bratušek in kranjski župan Boštjan Trilar. FOTO: MEDIASPEED.net

V rovih pod starim Kranjem, zgrajenih med drugo svetovno vojno, je bila že 10. vinska pot, ki je tudi tokrat navdušila. Da je edinstvena in res nekaj posebnega, se vidi po prodaji vstopnic, saj je štiridnevna prireditev, ki je razdeljena na dva vikenda, že vnaprej razprodana.

1380 metrov so dolgi kranjski rovi.

Na vinski poti se je predstavilo 49 razstavljavcev. Dogajanja se je udeležila tudi nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek, ki jo je mogoče v zadnjem času vse pogosteje videti na prireditvah (ali to nakazuje, da se želi vrniti v aktivnejše dogajanje in krojenje aktualnega dogajanja ne le v Kranju in okolici, ampak tudi širše?), pokazat pa se je prišel tudi Franci Kek.

Vinsko pot vsako leto obišče več kot 3000 ljubiteljev vinske kapljice. Dogodek postaja vse bolj popularen tudi zaradi dela organizatorja Srečka Štagarja (Zavod za turizem in kulturo Kranj) in vsako leto večje in pestrejše predstavitve slovenskih kulinaričnih proizvodov. 

Kranjsko podzemlje

Rove pod starim Kranjem je občina začela graditi januarja 1941, dokončali pa so jih leta 1944, in sicer zato, da bi jih uporabljali za zaklonišča. Izdolbli so jih v konglomerat pleistocenske starosti. Zaklonišče, v katero je mogoče vstopiti s štirih smeri – Jelenov klanec, kanjon Kokre, Lajh in po stopnišču blizu Prešernovega gledališča –, so zasilno uporabljali med protiletalskimi alarmi ob pogostih preletih zavezniških letal, ki pa Kranja nikoli niso bombardirala. Rovi so dolgi 1,38 kilometra, široki dva metra, v njih je celo manjša zelo akustična dvorana.

Deli s prijatelji