ŽIVLJENJSKA PRELOMNICA

Katarina Venturini: »Če bi vedela, da je tako lepo, bi imela še enega«

Objavljeno 12. april 2017 09.05 | Posodobljeno 12. april 2017 09.05 | Piše: Anita Krizmanić

Nikoli ni skrivala, da sta imela s partnerjem Damjanom težave z zanositvijo, trudila sta se nekaj let in potem, ko sta že obupala, je Katarina zanosila in lani na valentinovo donosila zdravega dečka.

V šovu je sodnica, v svoji plesni šoli Plesna zvezda pa učiteljica. Foto: Ana Gregorič

S Katarino in Markom sem se sprehodila v bližini družinskega doma na obrobju Ljubljane. Radovedni malček me je v trenutku očaral z modrimi očmi in prešernim nasmehom, Katarina, s katero sva se srečali prvič, pa s svojo sproščenostjo in toplino. Pogovor je stekel o izzivih, nalogah in skrbeh, ki jih ima vsaka mati. Takoj sem dojela, da Katarina v tej vlogi ni povprečna in tudi materinstva ne jemlje kot nekaj samoumevnega. Nikoli ni skrivala, da sta imela s partnerjem Damjanom težave z zanositvijo, trudila sta se nekaj let in potem, ko sta že obupala, je Katarina zanosila in lani na valentinovo donosila zdravega dečka. Stara je bila 43 let. »Čudež,« z eno besedo opiše Marka. Življenje se ji je obrnilo na glavo, a v pozitivnem pomenu besede. »To vemo tisti, ki imamo otroka. To je povsem drugačna ljubezen, neopisljiva. Takšna, pri kateri se ne moreš pretvarjati in pride od znotraj. Zdaj razumem zgodbice, ko denimo avtomobil zapelje čez otrokovo nogo in dobi mama takšno moč, da ga lahko dvigne,« mi razloži. Z Markovim rojstvom se je spremenil tudi odnos med njo in Damjanom. »Skupaj sva od mojega 31. leta. Dvanajst let sva bila sama – in to je bilo fantastično. V soboto sva lahko dolgo spala, počela, kar sva želela, in šla, kamorkoli sva hotela. Zvečer, ko sem prišla iz šole, sem legla v njegov objem. Zdaj pa je drugače. Nisva več dvojina, smo trije, množina. Prejšnji teden, ko je Mark zvečer zaspal, sem prišla k Damjanu, se stisnila k njemu in mu rekla, da to pogrešam. V zadnjih štirinajstih mesecih sem to storila mogoče trikrat. Toda zdaj je vse drugače, vse podrejamo Marku,« pove z nasmehom, Mark pa z radovednimi očmi opazuje okolico. V otroškem vozičku in na sprehodih je umirjen, mi razloži Katarina.

Moški mora znati plesati

Vprašam jo, ali se je kdaj ujela med primerjanjem z mlajšimi mamicami. »Nikoli. Vse skupaj sem sprejela, ker vem, da drugače ne bi moglo biti. Mogoče mi je malce žal v tem smislu, da če bi vedela, da je tako lepo, bi imela še kakšnega. Toda to v mojih letih ne pride več v poštev,« se zasmeji. Razglabljava o plusih in minusih mladih mamic in tistih, ki so prvega otroka rodile po štiridesetem letu. »Zagotovo bom imela vedno motiv, da sem fit. Ko bo Mark maturiral, bom stara šestdeset let,« pove v smehu. Lažje ji je tudi zato, ker si je že pred leti ustvarila kariero in ji zaradi tega ni več treba skrbeti. »Bila sem v soju žarometov, ljudje so mi ploskali in ni se mi treba več dokazovati. Zdaj se lahko posvetim otroku in sem ob njem, ko me potrebuje. To se mi zdi dobra popotnica. Že zaradi Marka si bom vedno želela biti v dobri kondiciji, bom pa zagotovo lahko več ob njem kot kakšna mlada mamica, ki si gradi kariero,« pravi Katarina. Lahko bi opogumila vse ženske, stare nad štirideset let, da se odločijo za otroka, dodam. »Z veseljem! Če ni človek nikoli poskusil kremne rezine ali bil na vrhu ledenika na Islandiji, ne ve, kaj zamuja, in tega ne pogreša,« pravi. Za trenutek se ustaviva ob travniku, kjer Mark radovedno opazuje koze, vriska in mi podari širok nasmeh. Katarino vprašam, ali svojega sina v prihodnosti vidi v plesnih vodah. »Silila ga ne bom. So pa to le geni … Zelo si želim, da bi znal plesati, ker moški mora znati plesati. Tako se bo laže približal dekletom in vsaka si bo želela plesati z njim,« se zasmeji in doda, da ji je povsem vseeno, kaj bo Mark po poklicu, da bo le srečen in zdrav. Na pripombo, da ima veliko ljudi predsodke o edincih, da so razvajeni, Katarina pove, da si razvajenega otroka ne želi, saj to pomeni, da bi imela sama preveč dela.

Mama, ki ne komplicira

Že s pridnim otrokom, kot je Mark, je veliko dela, Katarina pa ni ženska, ki bi posedala doma in se predajala lenarjenju. Vsak njen dan je zapolnjen s takšnimi in drugačnimi obveznostmi. »V ponedeljek in torek sem ves dan z Markom. Ob sredah, četrtkih in petkih poučujem ples v svoji plesni šoli Plesna zvezda. Te dni ob štirih pride varuška, s katero sva skupaj do sedmih zvečer. V tem času, ko je pri nas doma, se pripravim na poučevanje. Čeprav ples poučujem že devet let, na nobeno učno uro nisem prišla nepripravljena,« mi zaupa. Kdaj se je od Marka prvič ločila za nekaj ur, me zanima. »V začetku šolskega leta, ko sem začela poučevati ples, sem ga prvič pustila pri varuški, in priznati moram, da mi je bilo zelo težko. Karkoli je naredila, rekla, kakorkoli ga je prijela, ni bilo tako, kot to počnem jaz. To sem ji priznala in potem sem morala sama pri sebi razčistiti, da je to samo drugače, in ne narobe. Naslednjič, ko je prišla, je Mark vriskal od veselja. In takrat sem vedela, da je to to. Vedela sem, da moram svoje strahove predelati razumsko, ne čustveno. Navsezadnje je bil devet mesecev samo moj, potem je bil nekaj mesecev od naju z Damjanom, nato pa pride čas, da gre otrok v svet,« pove v smehu in doda, da si ne želi biti ena tistih posesivnih mam, ki otroka ne spustijo iz svojega objema. »Ko imaš otroka pri teh letih, si ne želiš komplicirati življenja,« me znova navduši z eno od svojih materinskih modrosti. Veseli se, da bo Mark septembra začel obiskovati vrtec, kjer se bo naučil stvari, ki mu jih lahko da le družba sovrstnikov. V prihodnjih tednih oziroma mesecih pa ji bosta rade volje na pomoč priskočili tudi babici, obe še zelo vitalni, ju pohvali Katarina. Ob tem pomislim, da je prav takšna, kot jo vidimo in slišimo na malih zaslonih – iskreno nasmejana, polna življenjskih modrosti in dobronamernih nasvetov. In čeprav v pogovoru projekti, s katerimi se ukvarja, ob pogledu nanjo in na Marka zbledijo, Katarina z iskrico v očeh spregovori tudi o šovu Zvezde plešejo. Ker o plesu ne vem prav veliko, mi zatrdi, da takšne ekipe, kot so Nika, Lado, Andrej in ona, ni nikjer. »Mislim, da je to najboljši izbor sodnikov na svetu,« ponosno pove Katarina in doda, da so, ker so si med seboj tako različni, tako raznoliki njihovi komentarji, s katerimi nas bodo zabavali še dobra dva meseca. 

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.« 

Deli s prijatelji