DIPLOMA

Jani Klemenčič (39) se je naučil piti!

Objavljeno 04. julij 2011 23.06 | Posodobljeno 05. julij 2011 13.30 | Piše: F. S.

Nekdanji veslaški reprezentant z Bleda je med 36 novimi slovenskimi sommelieri

Jani Klemenčič z diplomo in v sendviču Davorina Škarabota in Ivana Peršolje
Pri chefu Janezu Bratovžu v izborni restavraciji JB v Ljubljani se ne pišejo le velike kulinarične zgodbe, marveč pišejo in slavnostno delijo tudi diplome z mnogoterimi znanji s področja vinskega svetovanja sveže oboroženim slovenskim sommelierem – po treh mesecih trdega izobraževanja. Kronanje novega rodu 36 vinskih svetovalcev prve stopnje v JB je bil vnovično dokaz, da v leta 1992 ustanovljenem društvu Sommelier ne počivajo na doma in na tujem ubranih lovorikah.

Predsednik in podpredsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja oziroma Davorin Škarabot, seveda oba z diplomama najvišje stopnje, ob slavnostni priložnosti nista pozabila spomniti, da Slovenija premore že 670 izšolanih in izprašanih vinskih poznavalcev in svetovalcev, med njimi 85 z diplomo druge in 27 tretje stopnje.

Med novimi obrazi, ki so žareli med gala večerom (in še polovico noči) pri JB smo videli tudi blejskega veslača Janija Klemenčiča (39), ki je tako poskrbel, da njegova blejska gostilnica ni več brez izprašanega sommeliera. Da se je za diplomo naučil vse, kar je zanjo treba, se je novinarska posadka Slovenskih novic prepričala za mizo, ko nam je vselej naviti, nabriti in dovtipni Jani z izbranimi besedami predstavljal in nalival: penino silveri brut, Ferjančičevo pinelo, chardonnay bagueri, Šumenjakov renski rizling, cabernet sauvignon Capris 2007, končal pa s Šturmovim sladkim in prepovedanim sadežem.

Med okrepljenimi restavracijami je tudi medanska hiša vsega dobrega Belica, ki je bogatejša za sommeliera Sebastjana Mavriča, vodjo Hiše Marica v slikovitem briškem orlovskem gnezdu Šmartno, in zalo sommelierko Andrejo Erzetič iz briške vasice Vedrijan, ki skrbi za red in disciplino v Beličevi Vili Marica v Ljubljani. Pa še to: častni gost na predstavitvi v JB, košarkarska legenda Ivo Daneu, ki sicer ve, kaj je vrhunsko vino, se je pri predsedniku društva Ivanu Peršolji menda resno pozanimal za vpis v 20. generacijo slovenskih sommelierskih prvošolcev.
Deli s prijatelji