GLASBENI VEČER

Ivanušičev Kabaret, safari po slovenstvu

Objavljeno 18. februar 2013 18.20 | Posodobljeno 18. februar 2013 18.21 | Piše: A. P.

Igralec in glasbenik Jure Ivanušič je uprizoril izjemno zabaven glasbeni večer.

V mariborskem klubu KGB smo si pred časom ogledali glasbeno predstavo Kabaret za tuje turiste Jureta Ivanušiča. Dobrohotne nasvete, da nastopa nikakor ne smemo zamuditi, smo prejeli iz različnih krogov, od ljubiteljev gledališča, literature, stand upa do oboževalcev glasbe. To ne preseneča, saj predstava združuje široko paleto umetniških izrazov, ki jih Jure odlično prepleta in posreduje gledalcem. Ne nazadnje ni skrivnost, da je odlični glasbenik, če pa pristavimo še spremljevalno glasbeno zasedbo, v kateri nastopajo sama prekaljena glasbena imena, Luka Vehar na kitari, Robert Jukič na kontrabasu in Gašper Peršl na bobnih, potem nas ne preseneča, da imamo opravka z zmagovalno kombinacijo.

Kabaret za tuje turiste vzame pod drobnogled slovenski značaj in ga utelesi v besedi in glasbi. Celoten nastop je Juretovo avtorsko delo, tako besedila kot glasba, z izjemo teksta Ervina Fritza (Kako spoznaš Slovenca), ki ga je Jure uglasbil, skladbe Jacquesa Brela Lev, ki jo je Jure prevedel, ter uglasbitve pesmi Moje mesto Kajetana Koviča. Za aranžmaje je poskrbela kar celotna izvajalska tolpa.

Zvest tradiciji kabareta

Avtor ostaja v predstavi zvest tradiciji kabareta, ki zna tudi iz tragičnega iztisniti nasmešek. V šalah, ki povezujejo posamezne skladbe, prepoznamo osnovne vzgibe slovenske duše, njene naklonjenosti tragičnemu, nemočnemu in ponižanemu. Dotaknemo se seveda rujne kapljice, ki vse prepogosto poleg žalosti utaplja tudi prihodnost, družinsko srečo in zdravje. Občinstvo se je med skladbami večkrat nasmejalo do solz. Skladbe so še posebno učinkovite, ker spremljevalna skupina z dinamiko izvedbe več kot odlično podpira Jureta in njegovo igro. Seveda niso manjkale niti zavite besede o odnosu med moškimi in ženskami, vsem znani slovenski zavisti in neprivoščljivosti.

Zakaj naslov Kabaret za tuje turiste? Koncept predstave nekoliko spominja na vodeno vodstvo po nacionalnem parku, na svojevrsten safari, ki nas popelje skozi prostore in čase slovenstva. Jure nas kot poznavalec opozarja na podrobnosti, tiste skrite kazalnike in izdajalce prikritih frustracij, neresnic in škodoželjnosti. Kako odmeven je njegov nastop, zgovorno opisuje dejstvo, da se bo 19. marca odzval povabilu in jo uprizoril na Festivalu satire v Zagrebu, kjer je, zgolj v vednost, predlani prejel nagrado za najboljšo moško vlogo v predstavi Od tišine do glasbe.

Ogled toplo priporočamo vsem ljubiteljem smeha, odlične zabave in predvsem dobre glasbe. Kabaret za tuje turiste je primeren za najstnike in polnoletne mladostneže, tudi tiste, ki so jim že osiveli lasje.

Deli s prijatelji