PO POŠKODBI

Ilka z nasmehom skriva bolečino: Ja, razočarana sem

Objavljeno 18. december 2017 08.20 | Posodobljeno 18. december 2017 08.20 | Piše: Polona Pirc

Zaradi izjemne lanske sezone Ilke Štuhec ni bilo dvomov o tem, katera bo letos sedla na prestol kraljice športnic v domovini. Je pa podelitev priznanja za velike dosežke sicer vedno nasmejani in pozitivni kodrolasi Mariborčanki prinesla tudi cmok žalosti in solz v grlo. Ni zajokala, a pozornejšemu opazovalcu vseeno ni mogla skriti, da ji je hudo.

Ilka Štuhec In mama Darja Črnko sta v času okrevanja predvsem hči in mama. Pot okrevanja je izbrala Ilka, mama jo podpira. Foto: Polona Pirc

Čeprav je v marsičem naslednica naše najboljše smučarke vseh časov Tine Maze, je Ilka vendarle povsem drugačna. Že njena dosedanja športna pot je bila trnova, tudi boleča in življenje jo je že zgodaj naredilo za borko, a okoli sebe vseeno ni postavila debelega in visokega zidu. Še vedno je igriva, nežna, ženstvena, dostopna. Obrambno vlogo pred sedmo silo in javnostjo je zaupala agenciji, ona pa je ostala – ona. Iskriva, sproščena, odprta, topla, hkrati pa povsem predana zastavljenim ciljem. V zadnjih dneh, ko je koleno že zaceljeno in je njen vsakdan povsem posvečen rehabilitaciji, se je Ilka na kratko posvetila tudi javnosti. V enem krajših intervjujev pred dnevi je sicer mimogrede omenila, da 'njeno telo okreva in napreduje, malce težje pa je glavi'. A v tem stavku je bilo začutiti mnogo več – bolečino, boj s sabo in situacijo, nad katero vsaj navidezno trenutno nima moči, najbrž tudi v zavetju doma prelite solze.

Po dolgih letih vloge bojevnice si je dovolila biti – ranljiva.

Bije notranji boj

Ena najboljših smukačic sveta, ki se po snežnih strminah neustrašno zapodi s hitrostjo, večjo od zakonsko dovoljene na avtocesti, bije tudi svoj notranji boj. In tega ne more povsem skriti. Oziroma tega se ne trudi več skriti za vsako ceno. Ko jo človek pogleda, ji iz oči sije ranjena duša. Ilka je srečna, ko lahko smuča, ko lahko na snegu daje vse od sebe, je močna, nato pa je zvečer zadovoljno razposajena, izpolnjena. Zdaj je precej drugače. Odvzeto ji je, kar ima najraje. In Ilka je srečna, ko je ženstvena. Rada je lepa, ob temu primernih priložnostih urejena, v večerni obleki, petkah, sijoča. Za večer najboljših športnikov je izbrala čudovito obleko, ki pa tokrat ni razkrila nog in čudovitih petk, ampak je segala do tal. Da je tako skrila posebne, udobne roza superge, saj je to po operaciji kolena edina obutev, ki si jo lahko privošči. Kot ščepec soli na ranjeno dušo.

Njen ključ do uspeha

Pravijo, da se nepredvideno vedno zgodi z razlogom. Tudi Ilka pove, da 'je že moralo biti tako', čeprav ta stavek iz njenih ust zazveni predvsem kot tolažba … A vendar. Po dolgih letih vloge bojevnice, vajene dokazovanja lastne moči, si je dovolila biti – ranljiva. S tem si je dovolila tudi postati prava ženska, takšna, kot je bila ustvarjena, ne tista, ki je stoletja nazaj morala prevzeti skrb za družino nase in si na svoja ramena oprtati vsaj 'tri vogale hiše'. In to, da si je dopustila začutiti pravo sebe, se povezati s svojim srcem, je najverjetneje Ilkin veliki ključ do uspeha. Tudi letošnji božič bo za Štuhčevo drugačen od prejšnjih. »Običajno smo bili v tistih prazničnih dneh doma, letos pa me ne bo. Odhajam ne ravno na oddih, nekakšen delovni dopust bo,« je povedala. Kako pa ji gre fizioterapija in umirjanje čustev? »Fizioterapija odlično,« se veselo nasmeje. »O nihanju čustev pa … No, saj tako hudo ni, saj še nisem v menopavzi,« se pošali. »Ja, razočarana sem, da se je tako zgodilo, da ne morem tekmovati, ampak je že moralo biti tako, zdaj pa gremo dalje,« pove z leskom v očeh. In njena največja novoletna želja? »Samo ena – da bom zdrava. Potem bo tudi vse ostalo,« se v svojem slogu nasmeji vse do oči. »Srečno 2018, Ilka,« kličemo tudi v uredništvu revije Suzy.

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

 

Deli s prijatelji