INTERVJU

Hamo: Na romantičnem področju sem slab

Objavljeno 03. december 2017 23.01 | Posodobljeno 03. december 2017 23.03 | Piše: Anita Krizmanić

Pevec, basist, kitarist in frontman zasedbe Hamo & Tribute 2 Love večino časa premišljuje o ljubezni. Takšni in drugačni. Z albumom 3p, bluesovskim in kričečim, v četrtek, 16. novembra, prihaja na oder ljubljanske Cvetličarne. Koncert bo tokrat še bolj nabit z ljubeznijo in svežimi komadi, ki bodo prvič izdani prav na novem albumu.

Hamo je racionalist, ki rad poje o ljubezni, čeprav ni romantičen. Foto: Marko Alpner

»Osebno imam najraje neprepričane ljudi, s katerimi moramo začeti od začetka,« se zasmeji ob omembi koncerta, ki je pred njimi. »Vsak je kot naš prvi, ogromno je improvizacije. Občinstvo ima velik del pri aranžmaju koncerta, saj ga želimo pridobiti na svojo stran in koncert izpeljati skupaj. Zelo redko so ljudje razočarani,« pove v smehu. Občinstvo je mešano, vendar Hamo ugotavlja, da se zadnji dve leti v prvih vrstah pojavljajo mlada dekleta. »Sploh ne znam pojasniti. Zdi se mi, pa to ni reklama, da je takšnih bendov, kot je naš, zelo malo. Edina stvar, ki nas zanima, je igranje v živo,« pravi. »Meni je fajn, da se imam na odru jaz fajn. Če se imam jaz, se ima tudi občinstvo. Smo glasbeniki, ki si na odru naredijo svoj žur, zato je tudi vsak koncert drugačen,« pravi Hamo. Letos je skupina odigrala približno 50 koncertov. »Pred 11 leti si nihče izmed nas ni mislil, da bomo prišli do tega, sploh pa, da bomo imeli polne koncerte,« prizna. Slogan koncerta je Vreme za lubezen. Pravzaprav se za Hama zadnje mesece vse odvija v znamenju ljubezni. Na začetku leta je namreč izdal tudi pesniško zbirko z naslovom Lubezen. »Bendu je ime Tribute 2 Love, se pravi, da se moramo ukvarjati z ljubeznijo. Rad se ukvarjam z njo, razglabljam o njej, iščem različne dejavnike, ki spadajo v ta kontekst. Po prepričanju sem racionalist in bi rad racionaliziral nekaj, česar se sicer ne da.« O ljubezni ne razmišlja ves čas, je pa to nekaj, kar se ti zgodi. »In potem imamo še partnerstvo, ki je največkrat plod ljubezni. Ali pa tudi ne. Ljudje smo vpeti v to in velikokrat premalo razmišljamo o ljubezni. Bolj ko razmišljam o njej, manj razmišljam o pizdarijah,« se zasmeji. Strinjava se, da premalo govorimo in razmišljamo o tem, kako bi morali živeti, kako bi se morali imeti radi. Vprašam ga, ali je že našel svojo definicijo ljubezni. »Ne. Vsako leto ugotovim kaj novega in se to znajde na albumu, potem pa kmalu nisem več zadovoljen s svojimi teorijami. Na prejšnjem albumu sem imel idejo, da morata dva človeka za partnerstvo prispevati vsak svojo polovičko. Nato sem ugotovil, da je to napačno razmišljanje in da moraš dati vse od sebe.«

Bolj ko razmišljam o ljubezni, manj razmišljam o pizdarijah.

Fizika, matematika in kuharija

Hamo je srečen človek. Zato, ker počne tisto, kar ga veseli, hkrati pa se s tem lahko preživlja. »O denarju moram pa še vedno razmišljati. Položnic ne dobiva Hamo, temveč Matevž Šalehar, torej mora Hamo zaslužiti dovolj denarja,« pove v smehu. Ker je sam svoj šef, mora biti zelo discipliniran. »V nekem trenutku si lahko rečeš, da se ti tisti dan ne da, vendar če to počneš v nedogled, ugotoviš, da nisi naredil ničesar.« Njegov dan se začne s kavo ali dvema. Prizna, da ni človek jutranjih akcij v smislu, da bi hodil na sprehode. »Sem precej introvertiran. Najbolje se počutim v svojem mini domačem studiu. Rad imam temo. Glasbeniki smo nočne živali.« Kljub temu ponoči ne ustvarja. Takrat si gre najbolj na živce. »No, včasih pa res. Ta ustvarjalni proces je pri meni zelo kratek. Nekaj se zgodi, sedem, napišem, odigram, potem pa pride do fizike in matematike,« pravi. Brez pisanja ne zmore, to počne ves čas. »Če bi denimo zamujala in bi te moral čakati pet minut, bi vzel telefon in nekaj pisal. Imam ogromno nekih zapiskov, okostnjačkov, ki jih v neki točki uporabim ali pa ne, ali pa so na čakanju, da dobijo svoje nadaljevanje.« Kot otrok ni rad pisal, tudi bral ne. »Imam spalno bolezen. Preberem dve strani in zaspim, ne glede na to, v katerem položaju sem,« pove v smehu. Rad bi bral, že zaradi besednega zaklada, vendar ne gre. »Doma imam biografijo Keitha Richardsa, resnično me zanima, a po dveh straneh in sredi smeha zaspim!« pove. Ima pa Hamo še eno strast. Kuhanje. »To rad počnem, če imam čas, saj se kuharija začne s tržnico in je projekt, ki traja šest ur,« pravi Hamo, ki najraje kuha za tiste, ki radi jedo. Potem pa me preseneti z informacijo, da najbolj uživa v hitri hrani. »Mene lahko kupiš z burekom, kebabom in burgerjem,« pove v smehu. Ponujali so mu kuharsko oddajo, vendar je ponudbo zavrnil. »Nekaj časa lahko blefiraš, na koncu izpadeš blefer,« utemelji svojo odločitev. V preteklosti se je tudi poklicno ukvarjal s kuhanjem. »Tri leta sem delal kot kuhar. Recimo, da sem se izobraževal. Spoznal sem, da je to res 'zajeban' poklic, poleg tega pa nekompatibilen z glasbo. Dobre gostilne so odprte ob koncih tedna, jaz pa imam takrat koncerte. Domov sem hodil ves porezan,« se spominja.

Mene lahko kupiš z burekom, kebabom in burgerjem.

Hči in brat, največja kritika

Sočnih tračev o njem nikoli nismo brali. Zato, ker nima želje po izpostavljanju. »Verjetno imam toliko enih tračev znotraj svojih ljubezenskih razmerij, da bi se lahko ves čas pisalo o meni. Rad vidim, da se piše o tistem, kar rad počnem. To, kar počnem z otrokom v prostem času, je moja stvar,« pravi in poudari, da so njegove prioritete v življenju skupina, nato dolgo nič, potem pa še vse drugo. »To je zelo egoistična pozicija, vem. Z leti se je izkazalo, da ne gre drugače. Težko me spraviš nekam na počitnice, denimo maja na Korziko. Takrat imam jaz tri špile,« pravi Hamo, ki je oče 13-letni najstnici. Kakšen oče je? »Ne vem, to vprašaj mojo hčer,« odgovori v smehu. Odlično se razumeta. »Puberteta še ni pokazala vseh zob. Na to še čakam. Smo v nevarnem obdobju,« pravi. Pohvali jo, da odlično igra klavir in da pogosto obišče njegove koncerte. »Vedno se ima super, vendar pa se tudi smeji, ko dekleta, ki so kakšno leto starejša od nje, kričijo pod odrom, pravi pa tudi, da sem prestar, da bi se metal po kolenih.« Eden njegovih večjih kritikov je tudi brat Miha Šalehar, s katerim sta pred leti igrala skupaj. »Še vedno je odličen kitarist, ampak tega noče več početi, kar je škoda za slovensko glasbo. Dela, kar mu paše. Tudi prav,« pove Hamo. Nato se znova vrneva k ljubezni. »Pokažeš jo lahko na tisoč načinov. Jaz jo denimo kažem premalo glede na to, koliko imam za povedati o njej. Na romantičnem področju sem slab,« se zasmeji in prizna, da bi se njegova najdražja strinjala. »Verjetno bi to opisala še s kakšnim slikovitejšim pridevnikom.« Ob koncu pove, da ne mara obletnic. »Vsak dan je treba praznovati. Tempo življenja nam narekuje, da delamo več kot osem ur na dan, posledično nimamo časa in zapravljamo denar za stvari, ki nas osrečijo za sedem minut. Bolje bi bilo, če bi energijo vlagali v razmerje.« Zaupa mi še, da je v ljubezni dosegel svoj rekord in da je v razmerju že deset let. »Očitno sem še kar znosen kreten,« se še zasmeji.

S Suzy na koncert!

Suzy in Hamo srečni nagrajenki ali nagrajencu podarjata dve vstopnici za koncert v Cvetličarni. Na vprašanje, koliko je stara Hamova hči, odgovorite do ponedeljka, 13. novembra, odgovor pa pošljite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in na naš FB-profil.


 

Deli s prijatelji