STAND UP POSLASTICA

FOTO: Znani komik k nam tudi zaradi Melanie

Objavljeno 05. maj 2017 16.04 | Posodobljeno 05. maj 2017 16.05 | Piše: Roman Turnšek

Ta teden bo v Ljubljani nastopil sloviti avstralski stand up komik Jim Jefferies.

Zadnje čase na piko jemlje politiko. Foto: Agencija

V soboto prihaja v Ljubljano eden najslovitejših svetovnih komikov Jim Jefferies, vstopnice za stand up poslastico so pošle v samo 20 urah. Vroči šaljivec k nam prihaja na povabilo slovenskega kolega Tina Vodopivca, po zaslugi katerega bomo avstralskega komika lahko prvič videli na slovenskih odrih. Gre za redko priložnost ujeti intimen, zelo ekskluziven nastop naturaliziranega Američana. Ker je šlo za dogovor čez noč, bo lahko tokrat v njegovih šalah in dovtipih uživalo le okoli 400 gledalcev, kolikor jih sprejme dvorana na Zaloški.

Vroča debata o Trumpu

K nam prihaja tudi zaradi ameriške prve dame, saj bo v Sloveniji in Sevnici snemal segment o Melanii Trump za novi TV-šov na ameriški postaji Comedy Central. Rdeča nit šova bodo aktualne svetovne novice in kontroverznosti, seveda se ne bo izognil Donaldu Trumpu. Da bo vse skupaj še bolj pikantno, se je Jefferies nedavno javno zapletel v vročo debato o Trumpu v televizijski oddaji Real Time. Ostre besede sta si izmenjala z drugim gostom, znanim TV-voditeljem in žirantom šova Britanija ima talent Piersom Morganom. V lase sta si skočila zaradi Trumpove politike o priseljencih, predvsem muslimanih: Morgan je bil na Trumpovi, Jefferies na nasprotni strani. Fizično si v lase nista skočila, so pa v povezavi s polemiko padale tudi besede o Hitlerju, izgubljanju občinstva, kletvice in podobno. Oddaja oziroma material o Trumpu nikakor ne more biti brez njegove žene, zato namerava Jefferies v vsebino vključiti tudi Melanio, njen domači kraj in drugo. Ameriški predsedniški par je namreč še vedno ena najbolj vročih in aktualnih svetovnih tem.

Sicer pa trk z Morganom ni prvi v njegovi karieri, svetovno pozornost je pred skoraj desetimi leti prvič pritegnil prav zaradi napada, ki ga je na odru v klubu Comedy Store v Manchestru doživel zaradi svojih šal.

Rešilni E

Jefferies je eden tistih znanih obrazov, ki so si za posel spremenili ime. A pri tem ne gre le za umetniško ime, ampak nujno spremembo odrskega imena. Geoff James Nugent, kot je njegovo pravo in rojstno ime, si je za umetniško izbral Jim Jeffries, vendar je moral priimek spremeniti, saj je že en estradnik nastopal s podobnim imenom. Da bi se izognil zmedi, je dodal še en E in postal Jefferies.

V Ameriki, deželi priložnosti tudi za stand up komike, je opozoril nase in zaslovel s prvo specialno stand up predstavo na HBO. S pomočjo televizije so se mu odprla vrata in začel je nastopati po festivalih po svetu. Med drugim se je poskusil v televizijskih serijah in oddajah, debitiral je tudi na filmskih platnih. Njegova glavna dejavnost kljub temu ostaja stand up komedija, v kateri se počuti najbolj doma.

A tudi tu se je njegov repertoar z leti spreminjal. Večina njegovega zgodnjega materiala je bila o pijači, drogah, masturbiranju in podobno. Zaradi tega in še nekaterih tem, ki se jih je v nasprotju s kolegi in tekmeci loteval, je veljal za stand up ekstremista. Trenutno so rdeča nit njegovih bodic predvsem politika in politiki.

Dieta za srednja leta

Stvari v zasebnem ali resničnem življenju zunaj odrov in odrskih žarometov ne obidejo niti slavnih, izogniti se jim ni mogel niti Jefferies. Letos bo dopolnil štirideset let, kar je za moškega zagotovo neke vrste pomembni mejnik. Kot je povedal nedavno, se vstopa v srednja leta loteva na poseben način. Ta način je dieta, ki si jo je zadal in ki se jo bo poskušal čim bolj držati. Ali bo res tako ali ne, je seveda podobno kot pri milijonih drugih ljudi vprašanje, a začel je resno. Doma, v Los Angelesu, kjer že nekaj let živi, bo to sicer malce težje, Američani so namreč znani kot ljubitelji hitre hrane, ki pa ne slovi kot dietna, zato se je sklenil diete držati tudi s pomočjo občinstva. S seboj na nastop zdaj prinese vizualne pripomočke, vključno s fotografijo in aplikacijo za sledenje teže. »Za dieto sem se odločil iz zdravstvenih razlogov in zaradi dobrega počutja pa tudi zaradi zaslona. Na televiziji želim biti videti dobro, saj kamera po znanem reku praviloma človeku doda pet kilogramov,« pravi.

Sicer pa se je začel malce pred štiridesetim rojstnim dnem opazno zanimati za politiko. »Ko si star 20 let, te te stvari ne zanimajo, niti nimaš časa zanje. Zdaj pa vidim, da me vse bolj zanima, pravzaprav sem padel vanjo. Včasih še pomislil nisem, kdo, za kaj in za koga voli, danes se mi to zdi nadvse pomembno,« je nedavno povedal v enem od intervjujev. Z razmišljanjem o svetu okoli nas, v katerem živimo, pridejo tudi različna stališča in prepričanja. Kot je sklepati in kot pravi, nima posebno dobrega mnenja o ameriškem predsedniku. Morda mu je zato še večji izziv, da bo to tema ene od njegovih televizijskih oddaj.

Sicer pa Jefferies, ki je po verski opredelitvi ateist, že nekaj let živi z igralko Kate Luyben. Par ima sina Hanka

Deli s prijatelji