IZSTAVLJEN RAČUN

FOTO: Sodniki obrali zvezdnika Kmetije

Objavljeno 02. maj 2017 16.14 | Posodobljeno 02. maj 2017 16.22 | Piše: Boštjan Celec

Fahrudin Čaušević - Faki se seli v zapor, izstavljajo mu vrtoglave račune.

LJUBLJANA – Tudi če je zmagovalec resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek Fahrudin Čaušević z vzdevkom Faki shranil nagrado 50.000 evrov, mu bo trda pletla, ko bo moral začeti odplačevati svoje dolgove. Ti so zdaj višji še za 450 evrov, kolikor so mu jih za svoje storitve zaračunali ljubljanski višji sodniki. Pa še novica iz višjih sodnih soban je slaba, saj so zanj in za njegovega brata Mirsada potrdili kazen zaradi ropa, ki sta ga družno zagrešila aprila 2014.

Odškodninski zahtevki

Petdeset tisočakov, kolikor jih je Fahrudin zaslužil s Kmetijo, še zdaleč ne bo dovolj za plačilo vseh računov, ki so mu jih izstavili v zadnjih nekaj mesecih; razen če mu tudi od domnevnega preprodajanja naropanih in nakradenih stvari ni ostal še en kupček denarja.

Ne le stroške pritožbenega postopka in sodno takso, plačati mora tudi stroške prvostopenjskega sojenja, poleg tega imajo do njega in njegovega brata vrtoglave zahtevke še oškodovanci. Romanu Beloviču morata plačati 80.109 evrov oziroma vsak polovico, Heda Šturm je do njiju priglasila za 4761 evrov premoženjskopravnega zahtevka, Žan Belovič pa bo brata Čaušević najverjetneje tožil na pravdnem oddelku sodišča, kamor so ga z zahtevanimi 10.087 evri odškodnine napotili s kazenskega. Do Fahrudina pa je odškodninski zahtevek v višini 11.633 evrov priglasil tudi Mirsad Bešić.

Dolgovi sicer utegnejo zanj še narasti, sploh če bo spoznan za krivega v sodnem postopku, ki v tem času poteka na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani. Obtožen je, da je novembra lani okrog 20.15 z neznanim storilcem vlomil v stanovanjski blok na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani, da bi vstopila v eno od stanovanj in iz njega ukradla vrednejše predmete. Po obtožbi sta najprej odstranila železno mrežasto ograjo prezračevalnega jaška kletne garaže bloka in skozi jašek vstopila v blok. Iz kleti sta se pretihotapila v peto nadstropje, se po lestvi povzpela skozi vzdrževalni jašek na streho bloka ter se nato prav po lestvi spustila do stanovanja Vidomirja Korošca v petem nadstropju.

Po prepričanju tožilstva naj bi eden od storilcev s pomočjo neznanega orodja odprl balkonska vrata, kar je pomenilo prost vstop v stanovanje in začetek brskanja. Vendar pa nista našla ničesar vrednega, zato sta odkorakala praznih rok, ko pa sta zapuščala blok, sta pred njegovim vhodom s solzivcem še popršila enega od stanovalcev, ki ju je želel ustaviti.

Fahrudin, ki je zaradi tega dejanja pristal v priporu, kmalu pa se bo torej moral zaradi ropa preseliti v zapor, je obtožen poskusa kaznivega dejanja velike tatvine v sostorilstvu. Vendar krivdo odločno zavrača in trdi, da je bil tistega dne skoraj do osmih zvečer na obisku pri tašči, nato se je peš napotil proti domu, po kakšnih 40 minutah hoje pa so ga prav v bližini tega bloka nič hudega slutečega legitimirali policisti ter mu ne krivemu ne dolžnemu odvzeli prostost.

Manj 
agresiven, pa kaj?

Višji sodniki pa so torej v zgodbi o ropu zavrnili pritožbi odvetnikov, Fahrudina je zastopala odvetniška pisarna Čeferin, Mirsada pa Bojan Celar. Krivdo sta brata sicer priznala že na okrožnem predobravnavnem naroku, zato sta se tudi smela pritožiti le nad višino kazenske sankcije. Tričlanski senat višjih sodnic v sestavi Mateja Lužovec, Silvana Vrebac Arifin in Marjeta Švab Širok pa je razsodil, da je njihov okrožni kolega Boris Gabrijel Hrovat na prvi stopnji ravnal pravilno, ko ju je zaradi ropa obsodil na po dve leti zapora, Fahrudinu pa je prištel še osem mesecev zaporne kazni, saj ga je spoznal tudi za krivega velike tatvine. Sam naj bi namreč 15. julija 2014 vlomil v stanovanje družine Bešić v Ljubljani in si postregel z več kosi zlatega nakita ter 1800 evri gotovine.

Skupaj z Mirsadom pa sta torej ropala pri ljubljanski družini Belovič. Fahrudinova obramba je sicer prepričana, da bi moral dobiti vsaj nekoliko nižjo kazen od brata, saj je le sodeloval pri ropu, Mirsad pa je celo nabunkal Žana, vendar pa višje sodnice menijo, da je bila njuna vloga pri ropu enakovredna. Tudi Fahrudin naj bi namreč sodeloval pri zvijači, ko sta potrkala na vrata Belovičevih in Žana z narejenim glasom pretentala, da je »prišla babi«, prav Fahrudin pa mu je v hiši zagrozil, da mu bosta odrezala prst, če ne pove, kje imajo skrit denar in kje je sef. Dodatna oteževalna okoliščina za Fahrudina je še dejstvo, da je povratnik, saj je bil leta 2014 zaradi goljufije obsojen na pet mesecev pogojnega zapora, ropal pa je v času preizkusne dobe. Zaradi priznanja krivde za rop je tožilec zamižal na eno oko in ni zahteval preklica pogojke, sicer bi bil Fahrudin kaznovan še strožje.

Z Mirsadom sta v hiši Belovičevih izpraznila sef, v katerem je bilo deset naložbenih zlatnikov Dunajski filharmoniki in dvajset stogramskih zlatih palic (oškodovanec je Roman Belovič) ter pet kilogramskih srebrnih palic (oškodovanka je Heda Šturm). 

.

Deli s prijatelji