NA OBISKU

FOTO: Prvi božič malega modrijana

Objavljeno 31. december 2017 16.40 | Posodobljeno 31. december 2017 16.42 | Piše: Mojca Marot

Iztekajoče se leto je bilo v več pogledih izjemno za harmonikarja Modrijanov Roka Švaba. Letošnje praznične dni namreč prvič preživlja v krogu družinice in prvorojenca Staša. Z Rokom, Petro in malim Stašem, ki bo januarja dopolnil devet mesecev, smo se družili med prazniki in se prepričali, da so povsem običajna mlada družina. Še posebej prijetno in v povsem drugi luči pa smo spoznali Roka.

Družinica Švab ob novoletni smrečici. Foto: Mojca Marot

Decembrski dnevi so za glasbenike veliko bolj stresni, saj se običajno število nastopov potroji v primerjavi z drugimi dnevi v letu. Kar še posebej velja za Modrijane, ki so eden najbolj zaželenih ansamblov pri nas in jih organizatorji vabijo na različne koncerte in tudi dobrodelne prireditve. A dopoldne Roka kljub temu ni težko najti doma, v Slovenski Bistrici, kjer sta si s Petro uredila prijetno gnezdece, v katerem se jima je v začetku aprila pridružil njun prvorojenec Staš. Mi pa smo se prepričali, da je Rok za štirimi stenami ljubeč očka, ki mu je kuhalnica skoraj tako ljuba kot harmonika. Petra je bila med našim obiskom sredi peke slastnih piškotov, po katerih je dišalo po vsem stanovanju. Pri njihovi izdelavi pa ji je bil v pomoč tudi Staš, ki se je v otroškem stolčku silno zabaval, ko ga je mamica prijela za rokico in sta skupaj z modelčkom iz testa izrezovala piškote. Medtem se je Rok že lotil priprave kosila. »Ja, prav vidite, če je le mogoče, kosilo kuham jaz,« nam pove Rok, medtem ko se loti priprave večjega kosa mesa. In kaj najraje pripravlja, radovedno vrtamo vanj? »Vse, samo da je meso. Še najraje imam teletino. Vedno tudi kaj eksperimentiram, a na koncu je vedno vse odlično,« nam ponosno pove. Petra temu pritrdi in pristavi, da sta oba velika gurmana. Da bi bila kdaj na jedilniku samo zelenjava, se pri Švabovih še ni zgodilo. Roku pa manj teknejo slaščice, izvemo. »Saj rad pojem tudi kaj sladkega, a imam vseeno raje meso,« prizna smeje. A če so kosila v Rokovi domeni, večerje pripravlja večinoma Petra, saj Rok popoldan v svoji zasebni šoli poučuje harmoniko in prihaja bolj pozno domov. Sploh ker je po Novi Cerkvi, Slovenski Bistrici in Ormožu odprl oddelek tudi v Brezovici pri Ljubljani. »Najbolj pa sem vesel, da tudi najin Staš pridno je. Tudi meso mu že tekne, a seveda v majhnih količinah in ustrezno pripravljeno. Pa tudi izbirčen ni,« Rok pohvali svojega sinka. Doda, da bo kuhal še z večjim veseljem, ko bo tudi Staš vse jedel.

Medtem se na televiziji, ki je pri Švabovih prižgana ves dan, pojavijo Modrijani in Staš na očkov glas, ko ga zasliši, vidno odreagira in se nasmeji. »Najin Staš je nasploh velik dobrovoljček,« ga spet pohvali očka, ki sinku kdaj tudi kaj zapoje. »Včasih ne veva, da ga imava. Od tretjega meseca spi tudi po 12 ur skupaj, zjutraj, ko se zbudimo, pa se v postelji še kakšno uro crkljamo. Vedno, ko se zbudi, pa se smeje, nikoli se ne zbuja z jokom,« nam še razkrije Rok. Trenutno se Staš tudi že plazi po vseh štirih, zato je že treba pred njim skriti kakšen kabel. Zaradi pisanih lučk in okraskov pa je Stašu zanimiva tudi novoletna smrečica. »Lani sva imela manjšo, letos sva kupila novo, večjo, ki sva jo s Petro okrasila že v prvi polovici decembra. Tako smo si praznično vzdušje tudi malo podaljšali,« pravi Rok, ki se že veseli tudi potice, ki jo vselej speče Petra. »Je specialistka za potratno potico,« jo pohvali. A tudi ona ne skopari s pohvalami na njegov račun. »Rok je čudovit partner, ki me je zelo pozitivno presenetil. In priznam, da naju oba s Stašem zelo razvaja,« pove Petra. Rok ji ne ostane dolžan: »Tudi Petra je izredno ljubeča, čudovita, skrbna partnerica in mamica, ki lepo skrbi za dom in družino. Skratka, prava ženska zame!« Preden se poslovimo, Rok vzame v roke še harmoniko in raztegne meh. Staš pa ga medtem nepremično opazuje s široko odprtimi očmi. Nič čudnega, da takoj, ko sliši Modrijane na radiu ali televiziji, že prepozna očkov glas in zven harmonike. Prepričali smo se, da mlada družinica res uživa v prvih skupnih prazničnih dneh, Rok pa je doma, za štirimi stenami, skrben očka in ljubeč partner. Povsem drugačen, kot ga poznamo z odra. Družinica Švab ob tem vsem bralcem revije Suzy želi srečno in zdravo novo leto. Mi pa seveda želje vračamo njim. Srečno!

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

Deli s prijatelji