NA TIROLSKEM

FOTO: Pri gorskem zdravniku

Objavljeno 01. april 2017 17.19 | Posodobljeno 01. april 2017 17.18 | Piše: Tina Horvat

Slikoviti tirolski vasici Going in Ellmau sta zasloveli predvsem zato, ker tam snemajo televizijsko serijo Gorski zdravnik. A poleg znamenj, ki slavijo Slovencem trenutno najljubšega zdravnika, ponujata še marsikaj. Raziskali smo turistično ponudbo tega območja in zbrali vse datume, ki jih morate poznati oboževalke in oboževalci Martina Gruberja.

Ko se je po polletnem premoru v naše kraje vrnil gorski zdravnik, je bilo navdušenje prav neverjetno. Igralca Hansa Siegla oziroma doktorja Martina Gruberja so ob njegovem obisku Slovenije pričakale množice oboževalcev, prav tako so se znova začele polniti rezervacije za organiziran obisk vasic Ellmau in Going, kjer poteka snemanje. Turistične agencije si manejo roke, cena enodnevnega avtobusnega izleta, ki praviloma vsebuje ogled vaškega jedra v Goingu z gostilno in pokopališčem ter ordinacijo gorskega zdravnika, Bergdoktorhaus v Ellmauu, pa znaša približno 40 evrov na osebo. Največ Slovenk in Slovencev bo po poteh gorskega zdravnika romalo med prvomajskimi prazniki, saj je ponudba agencij za to obdobje zelo pestra.

Parada ratrakov

Vasici ponujata še marsikaj, saj gre za slikovito Tirolsko, ki je zanimiva za obisk tudi brez slavnega zdravnika. Ellmau in Going ležita na približno 800 metrih nadmorske višine na zaščitenem območju Wilder Kaiser, ki je pozimi del največjega smučarskega sistema v Avstriji SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Smučišča imajo 280 km prog in 91 žičnic, okrepčate se lahko v 70 gorskih kočah. Zimski Wilder Kaiser doživite tudi na krpljah ali se podate na eno od označenih pohodniških poti, ponujajo tudi sankanje in izlete ob polni luni. Med bolj zanimivimi podrobnostmi iz smučarskega programa je zagotovo parada smučarskih teptalnikov, ki so jo vključili v smučarsko noč Ellmauer Skinacht in jo ponujajo skupaj s kuhanim vinom.

Tudi poleti je zelo zanimivo. Obiskovalcem so na voljo številni programi in tematske poti, peš ali na kolesu odkrivajo prelepo pokrajino, obiskujejo kmetije in okušajo njihove specialitete, planinci pa se lahko povzpnejo na več kot 70 vrhov. Za podaljšani konec tedna krajevni turistični urad priporoča tridnevno turo po tirolskih gorah od koče do koče, z začetkom v Goingu in koncem v Hintersteinerseeju v Scheffauu. Na dva dni daljši turi od koče do koče naredite 65 kilometrov in okoli 5000 višinskih metrov. Ljubitelji golfa imajo na razpolago dve igrišči, eno s 27 luknjami v Ellmauu in drugo z devetimi v vasi Mühlberghof.

Festival gorskega zdravnika

Seveda pa v Wilder Kaiserju ne gre brez gorskega zdravnika. Kot vsako leto tudi letos organizirajo tedenske in dnevne programe, na katerih se srečajo najbolj goreči oboževalci te nadaljevanke. Prvi teden v znamenju gorskega zdravnika bo med 20. in 27. majem, organizatorji poudarjajo, da v vsakem vremenu, in to na prostem. V tem tednu boste v živo spoznali Martina Gruberja in njegove soigralce, dobili njegov avtogram in obiskali vse filmske lokacije. 
Drugi teden v znamenju gorskega zdravnika se začenja 9. septembra, v sklopu tega bo 14. septembra tudi Festival gorskega zdravnika, na katerem bo igralska ekipa še posebno aktivna in na voljo oboževalcem.

Kdor pa si za gorskega zdravnika ne more vzeti prostega vsega tedna, so mu na voljo dnevi z njim, in sicer sta to 26. maj in 11. oktober. V nasprotju s tednom so dnevi plačljivi: cena za celodnevni obisk je 25 evrov za odrasle in 12,50 evra za otroke. Prednost pri nakupu bodo imeli gostje, ki so v tistem času nastanjeni v regiji Wilder Kaiser (Ellmau, Going, Scheffau, Söll).

.

Deli s prijatelji