FESTIVAL

FOTO: Ob bobnih in kitarah so 
skakali v Krko in blato

Objavljeno 05. julij 2012 19.20 | Posodobljeno 05. julij 2012 19.18 | Piše: Sebastijan Ozmec

Na 18. festivalu Rock Otočec odmevala novost ČlovekA z bombami.

Na odru je prekipevalo od energije (foto: Vesmin Kajtazovič).

OTOČEC – Vroče poletno sonce ni prizaneslo niti udeležencem že 18. glasbenega festivala na Dolenjskem, Rock Otočca. Kljub temu so vsi obiskovalci uživali v dnevnem poležavanju ob Krki in ob energičnih nočnih nastopih uveljavljenih domačih in tujih skupin. »In ker Rock Otočca ni mogoče organizirati vsaj enkrat na mesec, kot je predlagal eden izmed obiskovalcev, bo naslednji Rock Otočec naslednje leto od 5. do 7. julija,« je vse povabil organizator Franci Kek.

Že prvi dan dogajanja je nakazal, da se festival kljub polnoletnosti še ni utrudil in ima še vedno kaj novega pokazati. Anton Podbevšek Teater in režiser Matjaž Berger sta namreč pripravila eksplozivno glasbeno-gledališko predstavo ČlovekA z bombami, ki je nastala v okviru projekta Evropska prestolnica kulture. Za predstavo, ki je bila posvečena Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu, so glasbo napisali člani Siddharte, kostume pa je izdelal Alan Hranitelj. Nastopili so plesalka Nadja Bičkova, igralca Pavle Ravnohrib in Borut Veselko, radijski voditelj Jure Longyka, operni pevki Irena Yebuah Tiran in Katja Kovalinka ...

Obiskovalci so se čez dan predajali številnim obfestivalskim dejavnostim

Najbolj popularni sta bili seveda skakanje v osvežujočo reko Krko in obvezno vsakoletno otroško rajanje v blatu. Kdor je hotel, je odšel v posebni šotor na kisikovo terapijo ali pa se je prepustil dišavljenju in maziljenju. Tisti, ki mu je med številnimi dogodki ostalo kaj časa, si je v roke lahko vzel festivalski časopis in ga prelistal ali poslušal festivalski Radio Terminal. Intelektualci so se zgrinjali za okroglo mizo, kjer so govorili o regulaciji interneta, za tiste z več energije pa so bile pripravljene športne in druge delavnice, ki so se začele z jutranjo telovadbo. Niti smeha ni manjkalo, saj so vice pokali komiki z Juretom Godlerjem na čelu.

Manjši obisk kot lani

A kriza je očitno udarila tudi po denarnicah ljubiteljev rocka, saj je bilo obiskovalcev manj kot prejšnja leta, a organizatorji so bili kljub temu zadovoljni. K manjšemu skupnemu obisku je mogoče pripomoglo tudi število dni. »Zavedajoč se časov, ki niso najbolj primerni za organiziranje kar šestdnevnega festivala, smo letos dva dneva namenili presežku v letu prestolovanja Slovenije evropski kulturi, spektakularni predstavi ČlovekA z bombami ... Festival, ki traja toliko dni, je sicer s seboj prinesel manjši obisk netipičnih festivalskih dni, kot so torek, sreda in četrtek. V skupnem seštevku je bilo obiskovalcev več kot lani. Je pa res, da si jih je več privoščilo le enodnevno vstopnico,« ugotavlja oče festivala Franci Kek.

Večina obiskovalcev je prišla zaradi glasbe in ni ostala razočarana. Poleg standardnih domačih zasedb in izvajalcev z območja nekdanje Jugoslavije, kot so MI 2, Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Bajaga & Instruktori, Orkel in Danilo Kocjančič, Kiril Džajovski, so obiskovalce pritegnila predvsem tuja glasbena imena, kot so švedski Movits!, italijanski Passogogante, ameriški Kultur Shock, ter največji zvezdniški zasedbi na letošnjem festivalu, Gogol Bordello in New Young Pony Club.
 

Deli s prijatelji