SVEČANO

FOTO: Ilka ni smela obuti visokih petk

Objavljeno 14. december 2017 16.22 | Posodobljeno 14. december 2017 16.22 | Piše: Rok Tamše

Prireditev Športnik leta v Cankarjevem domu. Vzneseno ozračje, glamur in dobra zabava.

Urednica revije Suzy Barbra Jermann, vinar Stojan Ščurek, novinar Oto Giacomelli in košarkarska legenda Ivo Daneu so se imenitno zabavali ob pogostitvi po uradnem delu prireditve. Fotogafije: Marko Feist

Že leta nismo videli tolikšne gneče v preddverju in Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer se decembra tradicionalno zbirajo slovenski športni junaki na prireditvi Športnik leta, ki jo organizira Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). »Če pa mi nismo športna država, potem pa res ne vem,« je ob srečanju z domačo športno elito, trenerji, funkcionarji, novinarji in spremljevalci navdušeno ugotavljal bivši veslaški as Jani Klemenčič, dobri duh športne scene na sončni strani Alp in redni udeleženec družabnih prireditev, ki ima bronasto kolajno z olimpijskih iger v Barceloni 1992. Po hodnikih osrednjega kulturnega hrama se je trlo elegantno napravljenih športnih dam, postavnih zvezdnikov s tekmovališč in vseh drugih, ki spadajo v tako ugledno druščino.

To je bila 50. podelitev, prvič je potekala 1968., ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej.

Športni novinar in voditelj TV Slovenija Anže Bašelj ter komik Jure Mastnak sta na odru sproščeno, spretno in zabavno vodila dobro uro trajajoč program, ki mu ne moremo očitati duhamornosti. Bilo je nasmejano, dostojanstveno, energično in vsebinsko polno. Za jubilejno 50. razglasitev najboljših športnikov Slovenije se je vodstvo DŠNS resnično potrudilo in s pridom izkoristilo izkušnje, pripombe in predloge iz prejšnjih let ter poskrbelo za spektakularen dogodek. Za izvirno glasbo je poskrbela skupina StrojMachine, ki ne uporablja običajnih inštrumentov, ampak med drugim sode in druge podobne stvari iz vsakdanjega življenja. Sodelovali so tudi harmonikarji, mojstra Miha Debevec in Jernej Hostnik, ter orkester Glasbene šole Škofja Loka. Za plesne točke so poskrbeli 60-članska skupina Bolera ter umetnostna kotalkarica Lana Pregelj in ritmičarka Lara Deu, finalistki prireditve Miss športa Slovenije 2017.

Košarkarski zvezdnik Goran Dragić je iz ZDA, kjer si služi kruh v moštvu Miami Heat, sporočil: »Najprej bi se rad zahvalil vsem soigralcem v ekipi in družini, ki so mi stali ob strani na tej poti, tudi gledalcem in navijačem. Zelo sem hvaležen za to nagrado. To je nagrada, ko veš, da si na dobri poti, da si dobro delal in si dosegel cilj, ki si si ga zadal. Vem, kaj vse sem moral narediti, skozi kaj smo šli, da smo to dosegli. Ni bilo lahko, a na koncu smo vsi uživali.«

Dragićev soborec, najboljši mladi športnik Luka Dončić, se je oglasil iz španske prestolnice, saj ima obveznosti v Real Madridu: »Hvala, mami, prinesi mi obe nagradi v Madrid. Glede na reprezentančni uspeh vsi vemo, da je bil to eden najlepših trenutkov v moji karieri in v življenju, zmagati na eurobasketu in osvojiti zlato medaljo. Pozdravljam vse Slovence, želim lepe praznike, vesel božič in srečno novo leto in upam, da se kmalu vidimo v slovenskem dresu.«

Nadvse elegantna Ilka Štuhec se je ob zahvali za priznanje tudi malce pošalila: »Sicer kdaj pa kdaj zelo rada obujem visoke pete za te posebne priložnosti, a zdaj zaradi poškodbe to žal ne gre.« Naj bo zanjo in za vse slovenske športnike prihodnje leto zdravo, zadovoljno in uspešno! 


Legende za legende

Podeljevalci nagrad so bili legende slovenskega športa, člani slovenskega Hrama športnih junakov Miroslav Cerar, Ivo Daneu, Brane Oblak, Bojan Križaj, Aljoša Žorga, Tomo Česen.

 

Deli s prijatelji