50 LET KARIERE

FOTO: Borisu Cavazzi nagrada za življenjsko delo

Objavljeno 03. december 2017 17.49 | Posodobljeno 03. december 2017 17.51 | Piše: U. J.

Po petdesetletni karieri na filmu, v gledališču, na radiu in televiziji prejemnik berta še vedno deluje povsem brezčasen.

Zdi se, da njegov navdih in zagon nikoli ne usahneta. Fotografije: Mediaspeed.net

Nagrada bert je mlada, podeljuje pa jo Društvo slovenskih režiserjev za življenjsko delo na področju filmske igre. Tokrat jo je prejel Boris Cavazza.

Nagrada nosi ime Berta Sotlarja, enega najbolj izjemnih slovenskih igralcev. Boris Cavazza je odigral na kupe čudovitih, izjemnih vlog, režiral odmevne predstave, blestel v filmih in na televizijskih zaslonih, osvajal odrske deske, pisal scenarije in celo učil na akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. »In če sploh kdo, je lahko prav Boris Cavazza brez skrbi, da ga čaka še ogromno filmskih izzivov, in to po petdesetletni karieri na filmu (in seveda v gledališču, na radiu in televiziji), ker še vedno deluje povsem brezčasen, skoraj samoumevno vitalen, kot da je v njegovem pogledu nešteto ključev za vse duše, v katere vstopa, ko ga gledajo,« so ob objavi imena nagrajenca med drugim zapisali v Društvu slovenskih režiserjev.

Danes 78-letni igralec je eden najbolj dejavnih in plodnih ustvarjalcev na naših tleh, saj se zanj zdi, da njegov navdih in zagon nikoli ne usahneta. Ob podelitvi so predvajali film po njegovem izboru, Leta odločitve režiserja Boštjana Vrhovca. Kar več kolegov in prijateljev pa se je prišlo poklonit velikemu igralcu, med drugim tudi kolega Radko Polič in Ivanka Mežan, ki je letos pri 91 letih prejela vesno za stransko vlogo v filmu Vztrajanje. Na podelitvi pa seveda nista manjkala Borisova žena Ksenija Benedetti, šefinja državnega protokola, in njegov sin Sebastian Cavazza, ki se je slovesnosti udeležil s partnerico, prav tako igralko, Ajdo Smrekar. 

Deli s prijatelji