ZGRAŽANJE

Feministke ogorčene: To je 
bedast in seksističen festival!

Objavljeno 28. februar 2015 20.21 | Posodobljeno 28. februar 2015 20.21 | Piše: Ajda Janovsky

Znane slovenske intelektualke zahtevajo, naj Cankarjev dom odpove gostoljubje festivalu Femme et Feminite.

Organizatorka Urška Faller ne razume, zakaj so se sploh spravili nadnje. Foto: facebook

Razstava, posvečena torbicam kultne domače oblikovalke Marjete Grošelj, modne revije, učenje plesa ob drogu z Martino Vrhovnik, delavnice zdrave prehrane s Terezo Poljanič, vadba joge s Katjo Kovačič – vsega skupaj 89 ženskam pogosto zabavnih in zanimivih dejavnosti bi se moralo 27. in 28. marca zvrstiti v Cankarjevem domu v Ljubljani pod okriljem prvega festivala ženstvenosti Femme et Feminite, ki pa bo zdaj nemara celo odpadel. Program se namreč zdi žaljiv vrsti uglednih profesoric in sociologinj feministk, ki so svoje nestrinjanje s festivalom izrazile v obliki pisma, naslovljenega na največji ljubljanski hram kulture. V njem so med drugim zapisale, da organizatorji festivala, društvo Femme et Feminite, ženske »nagovarja na način, ki v današnjem času zveni groteskno«, ter pozvale CD, naj festivalu odpove gostoljubje. »Ker menimo, da je osrednja kulturna institucija zavezana zagovarjati in promovirati nediskriminatorne prakse in krepiti enakost na vseh področjih, pričakujemo, da boste o gostoljubju temu festivalu znova premislili in se odločili, da ga odpoveste,« piše v pismu, pod katero so se med drugim podpisale profesorici na fakulteti za družbene vede dr. Tanja Rener in dr. Mirijana Ule ter dr. Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo.

Slednja se je o tem še precej bolj sočno izrazila na svojem profilu na facebooku. »Že nekaj minut iščem pravi izraz za tale festival, pa svojega besa sploh ne morem zajeti z besedami – preprosto bedast, seksističen, primitiven napad na ženske v imenu žensk. Promovirajo pravo žensko, in to je sladka, lutkasta, medena gospodinjica iz petdesetih. Spomnila sem se na odlomek iz ameriške revije o tem, kako zgleda prava ženska tipa preobleči se, preden mož pride domov, zrihtaj si frizuro, počeši in preobleči otroke, potem jih pa utišaj, skuhaj mu najljubšo jed, ne teži mu s svojimi problemi, ker niso nič v primerjavi z njegovimi, konča pa se: ženska, vedeti moraš, kje je tvoje mesto,« navaja dr. Leskoškova, katere mnenje in mnenje drugih podpisnic je po besedah organizatorke Urške Faller krepko spodkopalo sodelovanje med festivalom in CD ter tako ogrozilo eno leto trdega dela in večletno vizijo ustvarjalcev festivala.

»Na CD je pismo prišlo v petek, mejla mi seveda niso preposlali. Nastala je popolna panika. Poklicana sem bila k njim. Izrazili so željo, naj spremenim zapis na spletni strani, povabim te ženske k sodelovanju. Za en dan smo bili kot dogodek odstranjeni s spleta CD, sploh se nas ni dalo videti, zgubili smo tudi slikovno napoved v mesečni zgibanki. Osebno v bistvu še zdaj nisem dojela, čemu takšna panika zaradi dogodka, katerega namen je le dobro, mir, ljubezen, sreča,« Fallerjeva opisuje dogajanje zadnjih dni. »Cankarjev dom sem izbrala, ker želim žensko in ženstvenost poveličati, ker ji želim dati konotacijo največje možne vrednosti v družbi, a to očitno ni zaželeno. In tukaj ne razumem koncepta CD kot kulturne ustanove, ki je namenjen široki množici in temu, da ljudem da več in predvsem pozitivne vsebine,« je ogorčena organizatorka, ki pravi, da so se, odkar je na CD prispelo pismo, pogoji njihovega sodelovanja zelo spremenili – prej partnerski so zdaj po njenem postali strogo poslovni. »Na prefinjen poslovni način nas mečejo na cesto,« opozarja.

In kako dogajanje okoli festivala ženskosti razlaga Cankarjev dom? »Festival Femme et Feminite v CD najema prostor za izvedbo prireditve; gre za prireditev zunanjega organizatorja, kot so številne druge. Z vsebino prireditve CD ni na noben način povezan. Vsebine prireditve – še preden je izvedena – kot generalna direktorica zavoda ne morem komentirati, saj ne gre za našo programsko vsebino,« se od Femme et Feminite distancira generalna direktorica CD Uršula Cetinski. Z vprašanji, ali je res, da so spremenili pogoje poslovanja festivalu in ali je to odločitev res spodbudilo pismo dr. Leskoškove in preostalih podpisnic, smo se obrnili tudi na direktorico kongresno-komercialnega programa in pomočnico generalnega direktorja Cankarjevega doma Bredo Pečovnik, a do zaključka redakcije nismo prejeli njenih odgovorov. Po zadnjih informacijah, ki nam jih je posredovala Fallerjeva, glede festivala za zdaj ni nobenih sprememb – potekal bo, kot napovedano, v Cankarjevem domu. Vse kaže, da bodo do festivala kritično nastrojene domače intelektualke pač morale zamižati na eno oko ali pa kar na obe. 

Deli s prijatelji