OB MATERINSKEM DNEVU

»Draga mami, moj poklon«

Objavljeno 25. marec 2017 17.24 | Posodobljeno 25. marec 2017 17.25 | Piše: Anita Krizmanić, Tomaž Mihelič

Petindvajseti marec je dan, ko ženske praznujejo materinski dan, ki je posvečen izkazovanju pozornosti, hvaležnosti in priznanje materam za njihovo poslanstvo. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z znanimi Slovenkami in Slovenci, ki so povedali, kaj jim ta dan pomeni, kako se razumejo s svojimi mamami, ob tem pa so nam razkrili anekdote iz svoje mladosti.

Rebeka Dremelj. Foto: osebni arhiv

Odkar je Rebeka Dremelj postala mati, ji materinski dan pomeni veliko več kot prej. »Je tista edinstvena povezanost, ki povezuje vse ženske na svetu, ki smo pod srcem nosile in rodile otroka. Ko sem rodila, sem začutila globoko hvaležnost do svoje mame in sem se z njo še bolj povezala. Zdaj se še bolje razumeva, saj sva obe doživeli čudež rojstva,« nam je zaupala Rebeka in razkrila, da se bo letos pustila presenetiti in ji bo mogoče prvorojenka Šajana pripravila plastične kolačke v svoji mali kuhinji. Kot deklica je po navadi za svojo mamo izdelala voščilnico in nabrala rožice. »Čeprav so bile te s sosedine cvetlične grede, za katere se je trudila vse leto. Namesto pretirane hvaležnosti za čudovit šopek sem prejela kazen in seveda nujno opravičilo sosedi,« se tistih let v smehu spominja Rebeka.

Šopek cvetja vedno zmaga

Voditeljica Petra Kerčmar pravi, da je ob materinskem dnevu polna pričakovanj. »Le kaj bo Aljaž tokrat izdelal v šoli? Vedno se potrudi. Pripravi presenečenje. In vsaka mala podrobnost izpod njegovih rok me iskreno navduši in navdaja s ponosom. Pa iskrena objem in poljub. Ni lepšega. Zato mi materinski dan pomeni ogromno. Marec je pri nas doma že tako prazničen ob vseh rojstnih dnevih, ampak mama je le ena sama, kajne? Tako bi rekel moj sin,« nam je zaupala in poudarila, da tudi ona na ta dan nikakor ne pozabi na svojo mamo. »Šopek cvetja še vedno zmaga. Če pa se ne vidimo, pa lepa beseda in čestitka. Ob tako razumevajoči mami, kot jo imam jaz, je vse veliko lažje in lepše.«

Zvončki in poljub

Čeprav pevka Kataya ni mama, je zanjo to zelo pomemben praznik. »Vsako leto svoji mami prinesem rožice in se ji zahvalim, da me je rodila. Ko sem bila mala, pa sem ji na ta dan na poti iz šole ali na bližnjem travniku nabrala zvončke in druge pomladne cvetice,« pove. Tudi danes, ko je že odrasla in na svojem, jo preseneti s šopkom in poljubom. »Ta praznik mi je še bolj pri srcu kot dan žena.«

Bolj ceni mamo

Novopečena mamica, nekdanja smučarka in novinarka Ana Kobal pravi, da je biti mati nekaj najlepšega na svetu. »Zaradi tega verjetno še toliko bolj cenim svojo mamo. In res sem ji hvaležna za vse! Ta dan me samo še bolj opomni, da premalokrat pokažem in povem, kako sem hvaležna in vesela, da jo imam,« pravi Ana, ki je kot deklica mamo vedno presenetila z risbico in rožami, v vrtcu in šoli pa zanjo vedno izdelala kakšno malenkost. »Danes jo pokličem, ji voščim, ko se vidiva, pa jo objamem in poljubčkam,« še pove.


Še danes se drži njenih nasvetov

Da ima vsak izmed nas najboljše starše, se pogosto sliši. S tem se rad pohvali tudi priljubljeni igralec in zvezda Usodnega vina Klemen Janežič. »Z največjim veseljem lahko povem, da imam najboljšo mamo na svetu. Vem, da to reče veliko ljudi, ampak pri meni prav zares drži. Že od mladih nog mi je vedno znala prisluhniti in mi omogočiti, kar sem si zaželel. S tem ne mislim na materialne stvari, ampak spodbudo pri mojih dejavnostih. Tako me je kar štiri leta najmanj trikrat na teden vozila v Ljubljano na plesne vaje, me tam čakala tri ure in nato peljala nazaj v Stično. Pa rokomet, nogomet, glasbena šola, karate... Vedno sva skupaj spremljala športne prenose. Velikokrat sva se veselila, kdaj pa kdaj seveda tudi sporekla, a le v žaru borbe, kot je večkrat rekla ona. Najbolj sem ji hvaležen, da me je naučila zajemati življenje z veliko žlico. Dokler si pošten in iskren, se nimaš ničesar bati, mi je govorila. Tega se še danes držim in samo upam lahko, da bom znal tudi sam kot oče svoje otroke tako dobro pripraviti na ta naš čudni svet. Draga mami, moj poklon,« ji ob prazniku mamic sporoča hvaležni sin. 
 

»Obožujem njen humor«

Zelo pristen odnos z mamo Danico ima tudi radijski voditelj Robert Roškar. Zanjo pravi, da mu lepša dneve in ga spravlja v dobro voljo s svojimi izjavami, anekdotami. Posebno zabavni so trenutki, ko ji predstavi kaj novega, saj so njeni odzivi neprecenljivi. Ona sicer z očetom živi v Mariboru, zato stike pretežno ohranjata prek telefona in drugih aplikacij, ki jih omogočajo pametni telefoni. Vsake toliko pa se seveda obiščejo – in takrat je v prvem planu hrana. Mami je namreč odlična in tudi sicer profesionalna kuharica, kar ima za posledico slastne jedi in kakovostno preživljanje skupnega časa. Vendar ni bilo vedno tako. Dobra prijatelja sta postala po tem, ko se je osamosvojil. »Ko sem bil še doma, sva se zapela za povsem brezvezne stvari, poleg tega sva si značajsko zelo podobna in strele so švigale na vse strani. Časi, ko bi se mi mudilo od mize ali celo iz stanovanja, so že preteklost, zdaj komaj čakam, da se odpravim v svojo štajersko prestolnico in mamin objem,« izžareva ljubezen do najpomembnejše ženske v svojem življenju. 
 

Deli s prijatelji