PROJEKT

Domiselni Matej Špehar v poletje 
s pivnico 
na kolesih

Objavljeno 17. marec 2017 12.04 | Posodobljeno 17. marec 2017 12.06 | Piše: Andreja Freyer

Lani poleti 
so ga potegnili iz reke, letos bodo 
poskrbeli, da ne 
bo nihče žejen.

Kombi, ki je znan tudi pod vzdevkom ‘hippie van‘, je 30 let ležal v strugi reke Rižane, pred tem pa je služil tudi kot lopa za orodje. Foto: M. B.

Mateja se večina spomni še iz časov, ko se ga je držal vzdevek Racman in je skupaj s Špelo Močnik in Robertom Pečnikom veljal za najbolj priljubljeno radijsko ekipo. Zdaj je že nekaj let eden največjih slovenskih strokovnjakov za družabna omrežja, pred približno petimi leti pa se je bolj začel zanimati tudi za pivo. »Pred tem sem vedel, da obstajata samo zelena in rdeča etiketa, potem pa se je v Sloveniji začela razvijati tudi tako imenovana 'kraft' scena in ugotovil sem, da obstaja nekaj res dobrih vrst piva,« nam je razložil med obiskom garaže, kjer se dogaja preobrazba starega in zarjavelega kombija v sijočega lepotca, ki bo razveseljeval pivoljube.

Rešil ga je iz Rižane

Kombi, kultni Volkswagnov T1, ki ga vsi poznamo kot priljubljeno hipijevsko vozilo, je 30 let zapuščen ležal v reki Rižani. Pred tem je nekaj let služil kot shramba za orodje, še prej pa je takratni lastnik z njim prevažal sadje in zelenjavo na ljubljansko tržnico. Zgodba o projektu BeerBulli se je začela lani spomladi, ko je Matej na spletu videl, kako so enak kombi v Avstraliji preuredili v potujočo pivnico. Takšne predelave so velika uspešnica tudi v Braziliji, in ko je dobil namig, da takšno vozilo leži v Rižani, ni izgubljal časa. Lani sredi poletja ga je skupaj s prijatelji potegnil iz reke in lotili so se obnove. Restavratorstva T1 se je lotil Tadej Korošec, strokovnjak za obnovo starih vozil. Najprej je poravnal zvito pločevino in 'bulliju' nadel kolesa. »Starodobnik, ki ima že 55-letno zgodovino, mora biti spet zanesljiv, varen in odziven. Ne sme se ustrašiti daljših razdalj in slabih razmer na cesti, zato bo morala biti obnova res temeljita,« pravi Matej.

Kombi za zabave

Matej se je z ekipo zbiranja dodatnih sredstev, večinoma bodo namreč zanje poskrbeli sami, lotil tudi na priljubljeni platfromi Adrifund. Tam je na primer denar za videospot o Donaldu Trumpu nabiral tudi igralec Klemen Slakonja. Cilj kampanje je zbrati 15.000 evrov, a vsak, ki bo prispeval denar, bo v zameno nekaj dobil. Od imena in priimka, ki bosta zapisana na steni podpornikov, pa vse do celodnevnega najema beerbullija z brezplačnim pivom, hostesama in rock'n'roll skupino. Ekipa, ki kombi počasi vrača v življenje, pravi, da jim prav pride vsak detajl oziroma rabljeni del, povezan s T1. Od VW znaka na nosu, motorčka za brisalce do števca za gorivo. Projekt BeerBulli bo predvidoma zaživel enkrat proti poletju, fantje pa obljubljajo tudi veliko zabavo ob odprtju.

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.« 

image

 


 

Deli s prijatelji