RTV SLOVENIJA

Direktor RTV Slovenija zaskrbljen

Objavljeno 13. december 2015 22.40 | Posodobljeno 13. december 2015 22.42 | Piše: T. Pa.

Generalni direktor RTV Slovenija o dogajanju v zadnjih tednih.

LJUBLJANA – Po polemikah, ki so se v zadnjih tednih razvnemale zaradi dogodkov na RTV Slovenija, je generalni direktor Marko Filli v intervjuju za Mladino odgovarjal na očitke, ki so leteli na njegov račun. Javnost je glasno pokazala svoje nezadovoljstvo image v zvezi z domnevnimi čistkami na RTV in drugimi spremembami, ki naj bi temeljile izključno na poslovnih razlogih, kar pa marsikoga ni prepričalo.

Med prvimi je vprašanje o zaposlitvi Bojana Travna, ki so ga zaposlili kljub temu, da naj bi morali prilagajati odhodke in ljudi odpuščati. V povezavi s tem je bilo vprašljivo tudi nasprotovanje zaposlitvi Travnovega kolega Mirka Mayerja, s katerim je bilo že dogovorjeno, da pride na RTV s Planet TV. Filli je v zvezi s tem povedal, da je pogodbeno angažiranje bilo v pristojnosti direktorice televizije, Ljerke Bizilj, da pa je »Traven prišel v hišo, preden smo sprejeli ukrep, na podlagi katerega novih sodelavcev posamezne enote niso smele več angažirati, Mayerja pa so hoteli zaposliti po tem obdobju, čemur sem nasprotoval«.

Napeti odnosi

Odnosi znotraj RTV so po odločitvi, da z Dnevnika umaknejo Jeleno Aščić,image z Globusa Heleno Milinković, nato pa novinarju Eriku Valenčiču ne podaljšajo pogodbe,image zelo napeti. Filli pravi, da se s posameznimi primeri sam ne ukvarja in da presojo zaupa svojim sodelavcem: »Za svoja dejanja sami odgovarjajo, kakor jaz za svoja. Me pa nekatere poteze skrbijo in po pravici povedano mi je tudi neprijetno, da prihaja do takih situacij. Deloma smo sami krivi.« Hkrati pa meni, da se je društvo novinarjev odzvalo prehitro in preostro.

»Spodrsljaji« na nacionalki

Incident, v katerem je urednica informativnega programa Jadranka Rebernik svoji predhodnici Kseniji Horvat očitala, da nič ne dela, ko pa sta želeli razčistiti zadevo, jo je napotila na PR-službo, Filli označuje za »spodrsljaj«. Kakor se je zgodil tudi njemu, ko je na tiskovni konferenci novinarko, ki mu je pokazala, naj svoj govor skrajša, vprašal, ali ima že vse vnaprej napisano in se ji mudi oditi.

Štetje gostov

Filli je v intervjuju odgovarjal tudi na očitke o številu 'levih' in 'desnih' gostov v Studiu City. Na vprašanje ali ve, da je pod vodstvom Biziljeve na tretjem programu intervju z Janezom Janšo na sporedu vsake tri, štiri mesece, se je Fillijev odgovor glasil »zanimivo«. Na štetje, ki je pokazalo, da je v zadnjih štirih letih Pahor imel priložnost v programu sodelovati 4-krat, Janša pa 12-krat, odgovarja, da je programsko vodenje v pristojnosti direktorjev televizije in radia ter odgovornih urednikov, da pa so to vprašanja za interno komunikacijo. »Javnosti pa naj odgovarja programsko vodstvo.«

Plačevanje računov

»Glede očitkov, da moram zdaj SDS plačevati račune za podporo, ker sem bil izvoljen za generalnega direktorja, lahko povem samo to: meni osebno to ni treba. Računov mi ni treba plačevati preprosto zato, ker se tega stolčka ne oklepam. In če bom jutri dobil kakšno zahtevo, ki bi jo moral izpolniti, da ostanem na tem mestu, bom pač odšel.«

Deli s prijatelji