IZ TRENTE

Urška Bačovnik Janša odšteva dni

Objavljeno 08. avgust 2011 14.30 | Posodobljeno 08. avgust 2011 14.30 | Piše: P. J.

Zadnje dneve nosečnosti preživlja v objemu gora

Janez in Urška, ko je bil Črtomir še v trebuščku, a je že vznemirjal javnost
Žena predsednika opozicijske stranke SDS, Urška Bačovnik Janša (32), zadnje dneve pred porodom uživa v Trenti, kjer imata z Janezom Janšo (52) vikend.

Intervju z eno izmed trenutno najbolj znanih slovenskih nosečnic je objavila revija Reporter. Urška, ki je po poklicu zdravnica, se je razgovorila tudi o problematiki slovenskega zdravstva in o ljubezni do gora.

Urška kot divji kozliček

Urška je v gore zaljubljena že od svojega otroštva. Pri šestih letih je že želela na Triglav, a ji starši niso dovolili, saj je bila menda kot »divji kozliček« in bi se ji lahko kaj pripetilo. Užaljena Urška je tako morala počakati še nekaj let, da se je prvič povzpela na našo najvišjo goro. V času predsedovanja Janeza Janše EU je imela poleg svojih poklicnih obveznosti tudi veliko protokolarnih obveznosti, vendar ji usklajevanje ni povzročalo prevelikih težav.

Zaposlena zdravnica

Od leta 2005 dela v Celju, v minulem letu pa je opravila tudi specializacijo iz družinske medicine. Urška pravi, da je največ modrosti in življenjskih izkušenj pridobila od težko bolnih. »Saj znajo ti življenje ceniti in opazijo tudi malenkosti, ki jih drugi spregledamo.« V prejšnjem mandatu se je imela priložnost srečati z Georgeem Bushem, Carlo Bruni-Sarkozy, redne stike pa ohranja z Margarito Barroso.

Izmed evropskih mest ji je najbolj všeč London, saj je tam tudi preživela štiri mesece kot varuška, na družino, pri kateri je živela, pa je zelo navezana.

Tračem se nasmeji

»Odkar Janez ni več predsednik vlade, je življenje za naju v vseh pogledih bolj normalno,« pravi Urška. To, da je ves čas pod drobnogledom novinarjev, pa je sprejela kot sopotnico, ki ne vpliva na njeno potovanje. Trače in šale na svoj račun dobro prenaša, pravi tudi, da ima rada dober humor, »iz šibkejših v družbi pa se ni nikoli dobro posmehovati«. Meni tudi, da se nam povrne tisto, kar dajemo.

O novi hiši

Razjasnila je tudi dileme glede novega doma v Šentilju pri Velenju. Povedala je, da so Finance zapisale napačne podatke o ceni njune hiše. Hiša naj bi bila po podatkih Gursa ocenjena na manj kot 180.000 evrov, dobila pa sta jo z zamenjavo stanovanja v Ljubljani. Urška bo tako po porodu blizu svojim staršem, ki bodo po novem njuni novi sosedje.

Deli s prijatelji