POVABILO

Tomaž Kavčič v družbi Michelinovih zvezd

Objavljeno 22. december 2017 21.16 | Posodobljeno 22. december 2017 21.18 | Piše: U. B.
Ključne besede: Tomaž Kavčič

Oscar Farinetti povabil Tomaža Kavčiča.

Enrico Bartolini in Tomaž Kavčič. Foto: Osebni arhiv

Tomaž Kavčič, poet kuhinje, kakor mu pravijo, in prejemnik številnih gastronomskih priznanj, je bil presenečen, ko ga je v Bologno v Italijo povabil Oscar Farinetti, prav tako med bolj znanimi na gastronomski sceni. Povabil ga je, da bi slišal še njegovo mnenje o 106 milijonov dolarjev vredni naložbi v tematski gastronomski park, ki ga Farinetti z družabniki v teh dneh odpira v bližini Bologne. »Okoli mene pa le prejemniki Michelinovih zvezdic iz skoraj vse Evrope,« pove Kavčič.
Omenjeni gastronomski park bo prvi tovrstni daleč naokoli. In najbrž na svetu. Razteza se na skoraj 110.000 kvadratnih metrih površin, na njih pa bodo pašniki, delavnice, hlevi, restavracije, stojnice s hrano.
Geslo parka, ki so ga poimenovali Eataly World (eat: hrana, eataly pa je mogoče prebrati tudi kot Italija), je od vil na polju do vilic na mizi, ponudba bo pa izključno italijanska.
»Gre za resen projekt, ki bi utegnil postati svojevrstni gastronomski Disneyland in velika uspešnica,« pravi Kavčič, ki se kar ni mogel načuditi, česa vse so se spomnili v Sloveniji dokaj bližnji Bologni. Za zdaj pričakujejo letni obisk okoli 6 milijonov ljudi, od tega 2 milijona iz tujine.

100,000.000 evrov je vredna naložba.

Sicer pa si bo mogoče na travnikih ogledati 9 vrst krav, 5 vrst prašičev, pet vrst koz, prav toliko vrst ovac, zajce, goske, kokoši … in tudi chiannini, katere meso je namenjeno pripravi znanega florentinskega bifteka (bistecco). Osrednji namen parka (v lasti Fabrica Italiana Contadina – FICO) je spoznavanje s hrano in pripravo hrane na vseh ravneh, od reje, žetve in obdelave pa vse do veščin, potrebnih za izdelavo vsega tistega, kar potrebuje ena bolj prepoznavnih svetovnih kuhinj – italijanska. Mogoče si bo ogledati, kako izdelujejo parmezan, oljčno olje, kako delajo testenine, opazovati bo mogoče vrhunske kuharje pri pripravi hrane. Skratka, gre za prvi zabavni park (teh razsežnosti), namenjen hrani, na svetu. Še bolj zanimivo pa je, da bo vstop brezplačen, in to je še ena posebnost tega projekta.


Michelinovi ocenjevalci v Sloveniji

Neuradno je slišati, da naj bi se Michelinovi ocenjevalci končno le odločili za Slovenijo. Kdaj, ne ve nihče, prav tako ne, kdo so ti ljudje. Neuradno pa je slišati, da naj bi se morda s katero Michelinovo zvezdico kak slovenski lokal lahko pohvalil že prihodnje leto. Mimogrede: sistem zvezdic se je rodil leta 1926: tisti, ki jo je dobil, je čez noč postal zvezda, če jo je izgubil, je bila to poslovna nesreča in osebna tragedija. In ker so se pri Michelinu že pred davnimi desetletji odločili, da se odrečejo denarju od reklam (čeprav bi lahko z njimi res dobro zaslužili), njihove ocene veljajo za najbolj nepristranske.




 

Deli s prijatelji