SKROMNI ZAČETKI

Politiki na komunali, v vratih in vratarnici

Objavljeno 13. november 2015 13.14 | Posodobljeno 13. november 2015 13.15 | Piše: Anita Krizmanić

Politike vidimo pri polnih koritih, a tudi oni so, to velja vsaj za nekatere, začeli skromno in si prvi denar s trdim delom zaslužili že v dijaških, vsekakor pa študentskih letih. Med njimi so Jernej Pavlič, Matjaž Nemec in Matej Tonin.

Matej Tonin si je s prvim zaslužkom kupil računalnik. Foto: Mediaspeed.net

Nikoli ni prezgodaj, a tudi prepozno ne za začetek ustvarjanja kariere, slednji pa je vedno najtežji. Mladi so velikokrat primorani poprijeti za vsakršno delo, ki ni vedno dobro plačano, a znano je, da je prava pot do uspeha lahko zelo trnova. Takšni so bili tudi karierni začetki nekaterih slovenskih politikov, ki so morali v dijaških in študentskih letih početi marsikaj, da so si zaslužili svoj kruh. Generalni sekretar Zavezništva Alenke Bratušek Jernej Pavlič je že med študijem delal v različnih podjetjih na področju prodaje. S poslovnimi partnerji je razvil nekaj uspešnih začetnih idej, med temi sta tudi turistični vodnik po Sloveniji SloveniaExplorer in zabavna spletna televizija Clipsna.com. Po podiplomskem študiju ga je farmacevtsko podjetje Krka, d. d., izbralo za prodajo na kazahstanskem trgu. Zagotovo najbolj zanimiv podatek, ki je zaznamoval njegovo karierno pot, je ta, da je v študentskih letih opravljal delo portirja v Hotelu Lovec na Bledu.

Fuzbaler Nemec

Tudi karierni začetki poslanca Socialnih demokratov Matjaža Nemca so zelo zanimivi. Prvi denar mu je namreč prinesla velika ljubezen do nogometa. »Zagnani najstniki smo v naši vasi namesto posedanja po klopeh in v gostilnah takoj po šolskem zvoncu zbezljali na nogometno igrišče in ob resnih treningih pokazali, da zmoremo svojo energijo unovčiti tudi za kakšen evro. Plačani smo bili po uspešnosti na tekmah in menim, da je edino merilo za uspeh pri delu ravno to, da te vlečejo notranji vzgib, zadovoljstvo in veselje do dela,« nam je zaupal Nemec in dodal, da so bili ti zneski sicer bolj simbolični, a si je kljub temu lahko privoščil kakšen izlet s prijatelji čez vikend. Pravi, da mu je bil privzgojen odgovoren odnos do denarja, in se je po srednji šoli oprl zgolj na lastne finance.

»Prvo resnejšo službo sem dobil v klicnem centru Telekoma, na številki 1188. Med dolgimi urami, ki smo jih tam preživeli s sodelavci, so se stkala iskrena prijateljstva pa tudi ljubezen. Sodelavko iz klicnega centra sem predstavil dobremu prijatelju, skupaj sta še danes,« se spominja Nemec. Ob tem pravi, da se mu zdi izjemno pomembno, da mladi preizkusijo čim več zaposlitev in začnejo zgodaj služiti. »Še več, dandanes, ko so mladi v nezavidljivem položaju, tudi glede vstopanja v redna delovna razmerja, v prvi vrsti veljajo ali pa na koncu vsaj pretehtajo izkušnje in odgovornost do dela. Slednja je vrlina prav tistih, ki so si z vztrajnostjo in fleksibilnostjo pridobili niz različnih delovnih izkušenj. Te ne prinašajo samo novega znanja in veščin, temveč mlade dolgoročno zaznamujejo z odlikami, ki jih danes prepoznamo v najuspešnejših in najbolj propulzivnih posameznikih.«

Tonin na komunali

Poslanec in vodja poslanske skupine Nove Slovenije Matej Tonin nam je zaupal, da je bilo njegovo prvo počitniško delo v Komunalnem podjetju Kamnik. »Prvi denar sem zaslužil v srednji šoli, z njim pa sem si kupil nov računalnik. Delo na komunali je bilo lepo in zanimivo, posebno pa mi je bilo všeč na terenu,« se prve službe spominja Tonin, ki meni, da je izjemno pomembno, da mladi čim prej pridobijo delovne izkušnje, saj jim lahko v življenju zgolj pomagajo. »Prav zato zelo zagovarjam, da bi v Sloveniji uvedli dualni šolski sistem,« še pravi.

Deli s prijatelji