STISKANJE GROZDJA

Kraljice kar bose po modri portugalki

Objavljeno 06. november 2015 08.00 | Posodobljeno 06. november 2015 08.00 | Piše: Darko Naraglav

V Hiši penin Frangež je bilo letošnje stiskanje grozdja na 205 let stari preši še posebno privlačno.

Gostiteljica Valerija Frangež (v hlačah) se je pridružila vinskim kraljicam. Foto: Darko Naraglav

Odkar so pred petimi leti v Hercegovščaku v osrčju Radgonsko-Kapelskih goric odprli Hišo penin Frangež, tam vsako prvo oktobrsko soboto pripravijo trgatev s stiskanjem grozdja na zelo stari preši – letos obratuje že 205. leto.

Posebnost naprave pri Frangeževih je stiskanje grozdja s pomočjo brezovih obročev, ki se stožčasto nalagajo z nekajcentimetrskim razmikom od največjega k najmanjšemu.

Dodana vrednost letošnjega stiskanja na stari preši sta bila nastop Hišnega ansambla Avsenik s posebno gostjo Neisho ter prihod vinskih kraljic lokalnega in drugih vinorodnih območij Slovenije, ki so s svojimi nožicami družno tlačile letošnji pridelek. Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak, vinska kraljica Bizeljskega Doroteja Šekoranja, ptujska Urška Polanec, vipavska Nataša Ferjančič, cerkvenjaška Martina Breznik in jeruzalemska Mateja Šek so si najprej umile noge v škafu, nato pa teptale grozdje, ki ga je brentar v brenti neutrudno nosil pod njihove noge.

»Občutek, ko hodiš po grozdju in se iz njega cedi sladka tekočina, ki bo dala žlahtno kapljico, je res nekaj nepozabnega,« je povedala Anja Trstenjak. Podobno je menila tudi vipavska kraljica Nataša Ferjančič: »To je bil res fenomenalen občutek, nekaj novega. Res je, da sem že hodila po veliki kadi, v kateri je bilo naribano zelje, po grozdju z bosimi nogami pa je nekaj povsem drugega, še zlasti ker sem to počela v družbi deklet.«

Po jagodah modre portugalke je hodila tudi gostiteljica Valerija Frangež. »Zadovoljna sem, prireditev nam uspeva, kot smo si zamislili. Prešo smo postavili v prireditveno dvorano v drugo nadstropje, kar je že samo po sebi nekaj drugačnega, saj so takšne preše stale v pritličju. Staro, ki smo jo obnovili, uporabimo samo ob koncu trgatve in prikažemo, kako se z njo stiska na star način s pomočjo brezovih obročev. Za to opravilo morajo biti upravljalci pravi strokovnjaki, da se grozdje stisne, kot je treba. Po prvem stiskanju se vse skupaj razdere, razmeče in znova naredi stožec ter še enkrat stisne,« je razložila gospa Valerija, obiskovalci pa so se predali druženju ob plesu in vinu. 

Deli s prijatelji