KNJIGA

Knjiga Ena žlahtna štorija gre že za med

Objavljeno 06. december 2015 12.24 | Posodobljeno 06. december 2015 12.24 | Piše: Tina Podobnik

Na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu so predstavili knjigo Ajde Janovsky o dogajanju v zakulisju priljubljene nadaljevanke Ena žlahtna štorija.

Ajda Janovsky, obdana z nekaterimi člani ekipe serije, je slavnostno zarezala v torto. Foto: Tina Podobnik

Nejeverneži, prepričani, da pri nas ni skoraj hollywoodskega zvezdništva, bi morali v petek popoldne obiskati knjižni sejem v Cankarjevem domu in se prebiti do stojnice založbe Didakta. Če bi jim ta malodane nemogoči podvig zaradi silne gneče sploh uspel. »Mislim, da bo prišla tudi Zala,« so vznemirjeno šepetale tri osnovnošolke in v naročju trdno stiskale čisto novo, še po tiskarni dišečo knjigo Ena žlahtna štorija, s katero so si v množici drugih, prav tako s knjigo in slikovnimi karticami z njihovimi idoli v rokah, utirale pot k veliki smetanasti torti priljubljene serije. A ne zato, da bi se prigreble do kosa sladice, ampak po avtograme Anice, gostilničarja Marka, njegove televizijske žene Zorice in župnika Bonifacija. Do Vesne Pernarčič, Franka Korošca, Alenke Kozolc in Milana Vodopivca, medtem ko Primožu Forteju, najbolj priljubljenemu liku, Avguštinu, do soigralcev skoraj ni uspelo priti. Roj oboževalcev, željnih avtogramov, ki ga je obdajal, ga namreč ni in ni želel izpustiti.

Dekleta, prepričana, da gre ljubezen skozi želodec, zapomnite si, Gušti obožuje makarone! Kogar zanimajo denarne zadeve, povejmo, da se je oblikovanje Bertove spalnice izkazalo za najdražji zalogaj, za katerega so izpljunili okoli dva tisočaka. Pernarčičeva si skoraj s svetlobno hitrostjo zapomni besedilo, kar pa je njenemu soigralcu, za zdaj naj ostane anonimen, sprva delalo preglavice, saj so mu besede še prerade odletele iz spomina. Med Ano Dolinar in Rankom Babićem je besno zavrelo, letelo je perje, a že trenutek pozneje, ko so se prižgale kamere, sta se drug drugemu vrgla v ljubezenski objem. To so majhne zakulisne drobtinice, s katerimi mami in zapeljuje avtorica knjige Ajda Janovsky, ki je kukala v zakulisje serije, snemalni studio in v čarobna Goriška brda ter opazovala dinamiko tudi za ugasnjenimi kamerami. »Vsebine knjige ne želim razkriti. Toda delo in predanost, ki so ju vložili v nastajanje serije, jemljeta dih. Garajo od jutra do temne noči,« zato morda ne preseneča, da za vsakim kotičkom kdo omaga in se potopi v krepčilni spanec.

Ima svoje vino, marmelado, celo turistično pot, zdaj je na police prišla še knjiga o njenem zakulisju z vsemi pikantnostmi vred. Romantična serija torej podira rekorde, postala je že skoraj blagovna znamka, a vendar bi lahko, če ne bi bilo trme in vztrajnosti ustvarjalcev, scenarij pozabljen in zaprašen obležal v kakšnem kotu. Oboževalci bi lahko spremljali malce drugačno Anico. Le zaradi nosečnosti Mojce Fatur se je v kožo najstarejše Bertove hčerke postavila Pernarčičeva. Na žalost nežnejšega spola pa je poškodba v dramski predstavi Iliada preprečila šarmantnemu Sebastianu Cavazzi, da bi briški romantiki dodal še malce svojega čara.

Deli s prijatelji