PO FINALU

Intervju: Tomaš lažji za breme, ki ga je nosil tri mesece

Objavljeno 13. december 2015 08.05 | Posodobljeno 13. december 2015 08.05 | Piše: A. K.

Tomaš nam je po finalni oddaji, v kateri je z glasovi gledalcev premagal Blaža, zaupal, kdaj mu je bilo najtežje, kdaj najlažje in kakšen nasprotnik je bil Blaž.

Četrta sezona najbolj priljubljenega kuharskega šova pri nas je dobila zmagovalca. Najboljši kuhar Gostilne išče šefa je postal Tomaš Javurek, 35-letnik iz Škofje Loke, po rodu Čeh. Z njim smo se pogovarjali nekaj minut po razglasitvi, ob kateri je ostal presenetljivo miren.

Kaj ste pričakovali od finalne oddaje? Zmago?
Jaz sem zmagal že v četrtek in to breme, ki sem ga nosil tri mesece in pol, mi je padlo z ramen. Razmišljal sem samo o tem, da grem domov, s finalom pa se nisem obremenjeval. To sem prepustil gledalcem.

Kakšen nasprotnik je bil Blaž?
Blaž je bil zadnje tri mesece super, ker je prišel v Gostilno z velikimi izkušnjami za svoja leta. Ima velik talent in upam, da bo tak tudi naprej. V Gostilni je bilo tako, da sem včasih dobil plus ali minus jaz, drugič pa on.

Ste pričakovali, da boste prišli tako daleč?
Na začetku sem upal samo, da ne bom izpadel že prvi teden, da ne bi bilo videti, kot da ne znam kuhati (smeh). Potem pa je bil še en teden, pa še en teden in še en teden … Niti slučajno si nisem mislil, da bom prišel tako daleč.

Česa ste se želeli v tem šovu naučiti?
Prišel sem tudi zaradi tega, da sem si malce odprl obzorja glede kulinarike, ter želje po novem znanju.

image
Tomaš je v žep pospravil sto tisočakov. Foto: A. K. 

Sto tisoč evrov ni malo, tudi avtomobil ste dobili. Kaj boste naredili z denarjem?
V bistvu o tem ne bom razmišljal, dokler denarja ne dobim in se ne prepričam na lastne oči, kako je to sploh videti. Toliko denarja namreč še nikoli nisem videl na kupu (smeh). Mislim, da je malce prezgodaj razmišljati o tem.

Kateri teden je bil najbolj stresen?
Zame je bil to sedmi teden, ko smo pripravljali indijsko hrano. Takrat sem bil res utrujen, a mi je Robi dan prost dan, da sem se spočil. Moram pa priznati, da sem imel takrat res vsega vrh glave oziroma nad glavo.

Kaj pa najlepši teden?
Skoraj vsak, sploh po dobljenem izzivu, saj sem bil zadovoljen sam s sabo in nisem imel razloga za razočaranje. Ne morem izpostaviti enega samega tedna. No, mogoče ta michelinski teden, ki je bil zame zelo pomemben.

Ta teden ali natančneje ponedeljek je bil izjemno stresen. Razlog je bila tudi skoraj prazna restavracija. Zakaj je prišlo do toliko odpovedi rezervacij? Pojavila so se namigovanja, da so vam metali polena pod noge …
S tem se sploh ne ukvarjam oziroma se v šovu nisem želel ukvarjati z zunanjim svetom. Nisem želel nobenih informacij, saj menim, da bi me to samo obremenjevalo. Gostinstvo je pač tako, da imaš en dan polno gostilno, drugič pa prazno. Zakaj je tako, ne vem. To se mi je pač zgodilo.

Povprečje cen ste imeli pa najvišje.
Tako je (smeh). Cenim vse goste, ki so prišli in ocenili moje jedi ter tako ovrednotili jedi ne glede na to, da ni bilo veliko gostov. Jaz pravim, da se vedno bolj izplača kuhati na kvaliteto kot kvantiteto.

Kaj je bil najlepši kompliment, ki ste ga dobili v teh 15 tednih?
Ko mi je Bine rekel, da sem eden najboljših kuharjev oziroma tekmovalcev v vseh štirih sezonah. To je bila najboljša pohvala, ki sem jo dobil ne samo glede Gostilne, temveč dela na splošno.

Če bi sami imeli možnost izbirati, bi se odločili, da se vam pridružijo vajenke?
Če bi se zadeve odvijale enako in ne bi vedel, kaj se bo zgodilo, potem res ne vem, kako bi se odločil.

Česa vas je naučil Bine?
Imel sem občutek, da sem spet na začetku oziroma sem se počutil kot takrat, preden sem prišel v Slovenijo. Njegov nasmeh in energija ti dajeta moč ne glede, ali gre za pohvalo ali kritiko. Iz tega sem se vedno naučil česa novega. Bil je pošten in pravičen, in če si njegovo kritiko sprejel, te je to samo še poneslo naprej.

image
Tomaša je na Češkem podpirala družina, finalno oddajo pa so si svojci ogledali v živo. Tomaševa babica ni mogla skriti solz sreče. Foto: A. K. 

V Sloveniji ste sedem let. Vam je pri srcu bolj slovenska ali češka kuhinja? Katere jedi pogosteje pripravljate?
Niti enih niti drugih. Jaz doma ne kuham oziroma si pripravim toaste, in to je to. Če pa me obišče družina, potem skupaj z dekletom nekaj malega skuhava. Ni pa to ne češka ne slovenska hrana, saj so mi všeč vse kuhinje. Ne ukvarjam se z vprašanjem, od kod kakšna jed izvira. Vseeno mi je. Vsaka kuhinja ima dobre strani.

Ali to pomeni, da za vas potem vedno kuha partnerica?
Da, v 99 odstotkih. In vedno jem dobro (smeh).

Ali mogoče veste, če ste na Češkem zvezda?
Tega ne vem. Vesel sem, ker so v finalno oddajo prišli moji najbližji, ki mi bodo zagotovo dali kakšne informacije.

Videli smo solze vaše mame in babice. So vas svojci spremljali vseh 15 tednov?
Moja družina je bila ves čas na Češkem, razen Danijele in Karin, s katerima živim tukaj, in kot je videti, so me res.

Deli s prijatelji