FILMSKI HIT

FOTO: Tretja zlata rola za Ranto Suhodolčana

Objavljeno 23. december 2017 16.56 | Posodobljeno 23. december 2017 16.57 | Piše: U. B.

Zgodba o športu in odraščanju še kar navdušuje. Knjiga izšla leta 1994.

Primož Suhodolčan. FOTO: MARKO FEIST

Zgodba o športu in odraščanju, kakršno prinaša film Košarkar naj bo!, še naprej navdušuje obiskovalce kinematografov.

Film, ki je nastal po knjižni predlogi Primoža Suhodolčana in v režiji Borisa Petkoviča, si je na velikem platnu ogledalo že več kot 75.000 gledalcev, za kar je od slovenske filmske stroke prejel že tretjo zlato rolo.

Košarkar naj bo! je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako velik je, da bi lahko žirafam kravate zavezoval), ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo.

25.000 gledalcev si je v treh mesecih ogledalo film.

S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. V košarkarski zgodbi v glavnih vlogah nastopajo Klemen Kostrevc, Matija Brodnik, Gaja Filač, Marko Miladinovič, Lado Bizovičar, Gojmir Lešnjak - Gojc, Matjaž Javšnik in Ana Maria Mitič.

Filmske zlate role podeljujeta Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU).

Knjiga Košarkar naj bo! avtorja Primoža Suhadolčana je izšla leta 1994 in velja za eno izmed najbolj izposojenih knjig v slovenskih knjižnicah (lani si je njegove knjige izposodilo več kot 42.000 bralcev), prav tako je petkrat dobil nagrado moja najljubša knjiga, ki so jo podeljevali mladi bralci in bralke. Cankarjev dom je v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom stopil na novo filmsko pot, kjer se javnosti predpremierno in slovesno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Košarkar naj bo je prvi Suhodolčanov film. Avtor knjige, književni umetnik, se je pri ustvarjanju filma poskusil kot scenarist. Dejal je, da je o zgodbi razmišljal skoraj 50 let, približno 30 let pa je trajalo, da je postala tudi film. Roman je med mladimi bralci izjemno priljubljen, kar je dobra osnova tudi za film. 


Od zamisli do premiere

Ekipa Košarkarja je te dni pred božično-novoletnimi prazniki pripravila t. i. vseslovenski Košarkarjev filmski dan. Poleg projekcij najbolj gledanega domačega filma tega leta (leta 2017), ki bodo potekale po vsej Sloveniji, so v ljubljanskem Koloseju pripravili tudi vzgojno-izobraževalni dogodek, v sklopu katerega so otrokom, mladostnikom in starejšim predstavili celoten proces nastajanja filma – od zamisli do premiere na velikem platnu.

 

Deli s prijatelji