V FINANČNI STISKI

FOTO: Salome, La Toyi in Cimetu zmanjkalo denarja

Objavljeno 06. maj 2017 10.38 | Posodobljeno 06. maj 2017 11.16 | Piše: Ksenija Koren

Vse več resnično obubožanih Slovencev se odloči za osebni stečaj, tega pa izkoriščajo tudi estradniki, športniki in tajkuni, za katere je težko verjeti, da so pristali na beraški palici – in da ne uživajo v svojem premoženju, katerega lastniki so kar nenadoma postali ljudje v njihovi bližini.

Ivan Zidar.

Osebni stečaj. V Sloveniji jih je iz leta v leto več, nakopičeni dolgovi pa grenijo življenje tudi slovenskim estradnikom, športnikom in tajkunom, kot je denimo Ivan Zidar. Čeprav je slednji, kot številni državljani, ki se morajo preživljati z resnično skromnimi prihodki, stopil na pot osebnega stečaja, kar uradno pomeni, da je na beraški palici, le malokdo verjame, da mu je res tako hudo in da ne uživa v pridobljenem premoženju, katerega lastniki so medtem postali ljudje iz njegove bližine. Pogledali smo, koliko in komu so dolgovali prepoznavni obrazi Slovenije, ki so razglasili osebni stečaj.

Salome, 
La Toya in Danny

Da je uspeh na slovenski estradi veliko blišča in malo denarja, čivkajo že ptički na vejah. Vse več pa je anekdot o lačnih starletah v izposojenih oblekah, ki po prireditvah grabijo zakuske in blestijo, dokler jim lahko različni sponzorji popravljajo zobe in oprsja, one pa se jim potem zahvaljujejo po facebooku in novačijo tiste, ki lahko plačajo. V bazi Gvin najdemo podatke o treh estradnikih, ki so šli skozi osebni stečaj, njihovi dolgovi, ki jih niso mogli poravnati, pa so smešni v primerjavi s tistimi, ki jih imajo gospodarstveniki.

Tako, denimo, na seznamu končnih preizkušenih terjatev Salome Ćuća Žentil, ki trenutno kuha v Masterchefu na Pop TV, ki jih je leta 2015 objavil upravitelj Boštjan Pavec, najdemo za skupaj 215 evrov neplačanih računov Simobilu (zdaj A1) in Amisu.

Tudi Lili Murati, ki je z umetniškim imenom La Toya gotovo najbolj znana Slovenka iz filmov za odrasle, ni plačevala mobilnemu operaterju Tušmobilu, skupaj z dolgovi, ki jih je prevzela družba za izterjavo Prospera, pa je stečajna upraviteljica Milena Sisinger pri njenem končnem seznamu preizkušenih terjatev nabrala za 1224 evrov dolgov. Nekaj dni pozneje pa še za 30 evrov dolga državi.

Čeprav je vedeževalec, je v svojo finančno napoved že pred letom 2014, ko je razglasil osebni stečaj, očitno pozabil pogledati Danijel Šmid - Danny. Pri njem je po končnem poročilu upraviteljice Alenke Gril ostalo za 2174 evrov dolga, od tega skoraj dva tisočaka do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ostalo pa do takrat še davčne, danes finančne uprave, in Mestne občine Ljubljana.

Cime in Karić

Del slovenske estrade je gotovo nogomet. In slovenskim nogometašem, tudi tistim najbolj znanim, denimo Sebastjanu Cimerotiču, ki ga danes videvamo v družbi šefa ljubljanske Olimpije Milana Mandarića, ali Amirju Kariću, očitno ni uspelo zaslužiti toliko, da bi plačala telefon ali odplačala lizing za avtomobil. Leta 2015 je ob osebnem stečaju Cimerotiča upravitelj poročal o skupaj prijavljenih skoraj 18.000 evrih dolga. Cimetu se je nabralo za 800 evrov dolga Simobilu, največ, 14 tisočakov terjatev, je prijavila banka EOS KSI. Dolgove je imel tudi do finančne uprave, sodišča in MOL.

Leto prej je v postopku osebnega stečaja upraviteljica Melita Butara objavila seznam 53.000 evrov dolgov Amirja Karića, člana naše zlate nogometne generacije, ki je igral za Slovenijo tako na evropskem prvenstvu leta 2000 kot na svetovnem dve leti zatem. Najvišji dolg je vpisal Porsche Leasing, skoraj 15 tisočakov. Po sedem tisočakov je dolgoval SKB Leasingu, Adriatic Slovenici in ZPIZ, tudi njemu se je nabralo za več kot tisočaka neplačanih obveznosti do Simobila in Tušmobila.

Spremljevalec dolguje milijon in pol

Estrado, nogomet in biznis združuje Roman Horvat, nekdanji biznismen z letalskimi vozovnicami, ki pa je kot spremljevalec Simone Dimic, nekdanje šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, bolj estradnik. Postopek njegovega osebnega stečaja še teče, po osnovnem seznamu dolgov, ki jih je spisal upravitelj Ervin Novak, pa jih ima za kar milijon in pol! Stalni naslov ima v Dubaju, stečajni upravitelj pa je že dal oceniti njegovo pritlično novo stanovanje v eni najdražjih ljubljanskih sosesk v Kosezah. Cenilka Cvetka Terezija Jamnik je ceno za več kot sto kvadratov stanovanja postavila na 350.000 evrov, likvidacijska vrednost pa je 297.000. Zemljiška knjiga pokaže, da ima Horvat na stanovanju dve hipoteki. Za vrtoglavih 530.000 evrov se je zadolžil pri Deželni banki Slovenije, za dodatne 203 tisočake pa pri Factor banki. Stečajni upravitelj sicer navaja, da DUTB kot naslednici slednje dolguje 130 tisočakov, Deželni banki pa še 410.000 evrov. Pri NLB ima 288.000 evrov dolga.

Milijonski dolgovi 
padlih tajkunov

Milijone dolgujeta padla tajkuna iz SCT Ivan Zidar in družbe Viator&Vektor Zdenko Pavček. Slednji po poročilu stečajne upraviteljice Milene Sisinger iz leta 2015 dolguje še desetkrat več kot Horvat, kar 14,5 milijona evrov! Njegovi izposojeni milijoni pa gredo v škodo davkoplačevalcem, saj dolguje državnim bankam in ustanovam. Osem milijonov samo Gorenjski banki, nekaj manj kot pet milijonov Factor banki in dodaten milijon in pol DUTB.

Lani objavljen seznam terjatev gradbenega tajkuna v osebnem stečaju Zidarja, ki ga je spisal upravitelj Boštjan Jurkošek, pa razkriva za šestnajst milijonov evrov dolgov. Na seznamu sta upnici tudi Jožica Blaž Jamnik in Brina Elizabeta Blaž, ki terjata več kot šest milijonov, kar je Zidarjev odvetnik prerekal, češ da tega dolga sploh ne pozna. Upnik levjega deleža dolga, skoraj desetih milijonov, je SCT, podjetje, ki ga je vodil in v bridki konec popeljal prav Zidar. 

Deli s prijatelji