ANONIMKE

Danes bo pel kljub 
grožnjam in žaljivkam

Objavljeno 15. april 2017 09.00 | Posodobljeno 15. april 2017 09.06 | Piše: Roman Turnšek

Nekdanji mister, zdaj predvsem pevec Matjaž Kumelj, dobiva anonimne klice in sporočila. Bil naj bi kreten, debil, narcis, domišljavec, ki se primerja z Janom Plestenjakom.

Matjaž sumi, da je to sprožila objava v medijih, ko je pokazal svoj dom, saj so anonimke začele prihajati ravno tisti čas. Foto: mediaspeed

LJUBLJANA – Da ni vse zlato, kar se sveti, sploh pa ne na estradi, je nekdanji slovenski mister Matjaž Kumelj iz Prapreč pri Straži, ki je v začetku aprila praznoval okroglih 30 let, sicer že slišal. A doživeti to v praksi je nekaj povsem drugega, kar je zdaj spoznal tudi sam. Izkušnja ni bila prav nič prijetna. Pred nekaj časa je Matjaž, ki se ukvarja tudi z manekenstvom, zdaj pa na prvo mesto postavlja samostojno pevsko pot, začel dobivati elektronska pisma, za katera ni mogoče reči, da so prijazna. Sprva so bila neokusna, nato pa so začela postajati žaljiva. Sledili so prav tako anonimni telefonski klici, le da v njih žaljivosti ni bilo. Dvakrat ali trikrat je pozvonilo, še preden se mu je uspelo oglasiti, je bilo zvonjenja konec. Nekajkrat je slušalko dvignil, še preden se je zveza prekinila, a je bila na drugi strani zgolj tišina. Kakor koli, Matjaž pravi, da je situacija ne glede na vse neprijetna in moteča.

Sanja se mu ne

Glavno vprašanje, ki se mu že ves čas poraja, je namreč, kdo bi lahko stal za temi klici in sporočili. »Skorajda izključujem vsako možnost, da je kdo iz moje okolice. Elektronska pošta, sporočila na facebook in instagram so bodisi anonimna oziroma pod vzdevkom bodisi gre za povsem prazne profile in so lahko od koder koli,« pravi. Tudi to, kje so dobili njegovo mobilno številko, je zanj uganka. Največje vprašanje, na katero ne pozna odgovora, pa je zakaj. »Logično razmišljujoč bi rekel, da gre za kakšno zavist ali zamero in podobno, čeprav zares ne vem, čemu in zaradi česa. Z nikomer nisem v sporu, vsaj ne da bi vedel, z nikomer se ne prepiram, nikomur nič nočem. Nisem nestrpen do ničesar in do nikogar in tudi sicer nimam navade svojih stališč, prepričanj in mnenj obešati na veliki zvon. Nikogar ne obsojam, v nikogar se ne vtikam. Vsak živi po svoje, kot tudi jaz. Pomislil sem, da gre preprosto za zafrkavanje, a sem to možnost opustil. Šala, četudi neslana, je namreč eno, žaljivost, zmerljivke in podobno pa nekaj povsem drugega,« meni. Čeprav ne ve, zakaj bi se mu to dogajalo, pa je skoraj prepričan, kdaj se je vse skupaj začelo. »Lani sem bil v medijih v zvezi s stanovanjem, ki sem ga opremljal in kamor sem se preselil. Poleg je bilo seveda tudi nekaj fotografij, a nič bahavega ali neokusnega, sploh pa nič kaj takšnega, da bi koga lahko zmotilo ali zbodlo. Vrata v del zasebnosti sem odprl zavestno, saj nimam česa skrivati, pa še vesel sem bil, da si urejam lastni dom. Vse, o čemer je takrat tekla beseda, je plod mojega poštenega dela. Pisma, ko zdaj razmišljam, so se začela pojavljati nekako prav v tistem času oziroma malce pozneje,« poudari. Začela so prihajati sporočila z besedami, kot so narcis, kreten, debil, domišljavec, ki se primerja s Plestenjakom, važič, ki se šopiri po časopisih, in podobno.

Mir ali policija

Nekateri omenjajo možnost, da bi lahko spet šlo za oboževalko, ki mu je pred kakšnim letom priredila pravi cirkus in strah. Grozila mu je namreč, da si bo, če ne bo na vsako njeno sporočilo na facebooku takoj odgovoril, prerezala žile. A Matjaž to možnost zavrača, saj ni šlo za anonimno osebo, ampak dekle z imenom in so se stvari tudi sicer v tem primeru na koncu uredile. Mogoče bi lahko šlo za katerega ljubosumnega partnerja katere od oboževalk, zavistneža in podobno.

Sporočila so anonimna ali poslana s praznih profilov, klici, ki se običajno prekinejo, še preden se oglasi, pa s skritih številk.

Doslej se ni odzival, ne nazadnje se niti ne more. Pisma in sporočila so anonimna ali poslana s praznih profilov, klici, ki se običajno prekinejo, še preden se oglasi ali pa po le nekaj trenutkih tišine, pa prihajajo s skritih številk. Zato veliko ne more storiti – vsaj ne sam. Ker je, kot pravi, zanj vse to tuje in je tudi sicer značajsko povsem drugačen človek, se je moral potruditi, da se ga stvari niso preveč dotaknile, ga užalile in podobno. »Drži, da človek s kilometrino in izkušnjami dobi trdo ali vsaj tršo kožo, prijetno pa kljub temu ni. Nisem človek, ki bi jokal zaradi takšnih stvari, a kljub temu mi ni vseeno niti prijetno. Dogajanje sem bežno omenil nekaj znancem z estrade in pravijo, da so tudi drugi to že izkusili. Ko si javno prepoznaven, pride poleg žal tudi kakšna takšna stvar,« doda. Vseeno pa ga potrpljenje in toleranca počasi minevata. Če bodo te stvari še trajale, bo vse skupaj predal policiji. »Nimam časa in energije za te reči. Nikomur nič nočem in želim, da tudi mene pustijo pri miru, saj tak način res ni primeren. Poleg tega imam delo, načrte in obveznosti, ki so prioriteta. Zdaj se intenzivno pripravljam na Slovensko popevko. Nastopil bi rad neobremenjen z drugimi, še posebno pa z nepomembnimi in postranskimi stvarmi, saj si želim čim bolje predstaviti skladbo,« pristavi.

Pevec se je, kot kaže, odločil na stran potisniti vse težave in se osredotočiti na ta hip najbolj aktualno stvar, nastop na današnji Slovenski popevki, ter iti po svoji poti. Gre sicer res za golo naključje, a je vendarle zanimivo, Po svoji poti je namreč tudi naslov skladbe, s katero se bo predstavil. »Z Alenko Godec sva posnela tudi duet, ki se je lepo prijel med poslušalci. Sodelovanje v šovu Znan obraz ima svoj glas mi je dalo dokončno potrditev in vzpodbudo, da sem na pravi poti in da tako misli tudi občinstvo. Pot, ki sem si jo začrtal, je očitno prava, ni pa mi treba hiteti ali celo divjati. S skladbo za Popevko sem nadvse zadovoljen, menim, da je pravšnja zame. Čim bolje jo moram predstaviti, preostalo je stvar publike. Želim si čim boljše uvrstitve, potem pa naprej s polnimi jadri. Ugrizniti pa bo, seveda, treba tudi v te neprijetne anonimne stvari, ampak drugega mi ne preostane, če se ne bo nehalo,« še pravi. 

Deli s prijatelji