SLAČI FANTJE

Chippendales dobili
 ime po pohištvu

Objavljeno 25. marec 2017 18.28 | Posodobljeno 24. marec 2017 18.30 | Piše: R. T.

Nežni spol bodo jutri v Ljubljani spet razveselili najbolj znani slačifantje na svetu.

Letošnja pomlad bo očitno v več pogledih ena najbolj nepozabnih za slovenske ženske. Dogodivščin zanje bo, kot kaže, precej. Najprej jih je z obiskom obnorel in razveselil ta hip najbolj priljubljeni doktor na svetu Hans Sigl, komaj je odšel, že prihajajo naslednji vroči gostje. Ti so pri nas že tako rekoč stari znanci, a se jih kljub temu vsakokrat nadvse razveselijo. V goste namreč že čez nekaj dni znova prihajajo sloviti Chippendales. Najbolj znani slačifantje na svetu bodo jutri poskrbeli za vroče poletne temperature v dvorani Tivoli, kamor prihaja trenutna generacija članov legendarne skupine, ki sicer obstaja in deluje od leta 1979.

Pred skoraj štiridesetimi leti so prvič nastopili v Los Angelesu kot menda prva moška striptiz zasedba. Sedemdeseta so bila vroča leta, saj so tudi tedanji ustanovni člani Chippendalesov v trenutku razgreli žensko občinstvo. Njihov uspeh je bil bliskovit, saj takrat ni bilo nobene druge tovrstne moške skupine. Postali so fenomen in upoštevajoč prastaro modrost, da je treba železo kovati, dokler je vroče, so na vzhodni ameriški obali v New Yorku odprli svoj klub ter začeli snovati skupine, ki bi plesno moderno vročico ponesle po svetu. Zanimivo in nekako v posmeh je, da so ime, kar pravzaprav ve le malokdo, dobili po znamki pohištva, s katerim je bil opremljen prvi lokal!

Vojaška disciplina

Članska sestava se je skozi čas seveda spreminjala, saj so člani prihajali in odhajali, menjale so se tudi generacije. Skupina je s profesionalno scensko produkcijo in koreografijami pripomogla oziroma je najbolj zaslužna za sprejemanje moškega striptiza kot oblike zabave in ne nazadnje športa. Izklesane postave, ki so eden od glavnih pogojev za članstvo, so namreč poleg plesa rezultat treningov in športnega udejstvovanja. Fantje morajo biti na odru vedno v vrhunski formi, saj so od tega odvisni njihovi nastopi, obisk. Biti chippendale pomeni menda skoraj vojaško disciplino. Gre za organiziran način življenja ali vsaj strog urnik. Potrebnega je ogromno dela, namenjenega telesu in videzu, pogoj je seveda pravilna prehrana. Za nekatere je to lahko celo sprememba življenjskega sloga. Upoštevati je treba pravilno hrano, se redno ukvarjati s športom ter vzdrževati kondicijo, do potankosti piliti koreografijo in podobno. Hrana in šport sta lahko tudi povsem individualna, koreografija pa mora biti izpiljena do najmanjše podrobnosti, saj se mora ujemati in zlivati s preostalimi na odru. Še posebno ker se skupina vseskozi trudi, da bi presegla okvire siceršnjih stereotipov. So sicer tako imenovani slačifantje, vendar so vedno stremeli k temu, da njihovi nastopi niso navaden ali celo cenen striptiz, ampak nekaj več. Zato, čeprav na razočaranje obiskovalk, se kljub sicer veliko golote na odru vendarle nikoli ne razgalijo povsem. To jih po njihovem mnenju poleg dovršenega plesa loči od klasičnega striptiza. Sicer pa so, kot pravijo, čeprav so na odru, marsikdaj veliko pogumnejša dekleta v občinstvu, pogosto se namreč zgodi, da gredo nekatere do konca. Nemalokrat se zgodi, da toliko oblačil, kot jih v občinstvo vržejo fantje, prileti na oder ženskih krpic. »Počutimo se kot fantovska glasbena ali rock skupina,« smeje se pravijo o odzivu žensk.

Škandalček v domačem Las Vegasu

Fantje, ki imajo značilna odrska oblačila zaščitena kot blagovno znamko, veliko potujejo po svetu, za naslov stalnega prebivališča pa so si izbrali Las Vegas. Tudi tam nastopajo, v svojih predstavah gostijo tudi znana zvezdniška imena. Zadnji v vrsti znanih gostov je bil, denimo, supermodel in eden najbolje plačanih manekenov na svetu Tyson Beckford. Čeprav so fantje vsa leta vrhunski profesionalci in nobena stvar ne zasebne ne poklicne narave ni vplivala na njive nastope, so zakuhali tudi kakšen škandalček. Za zadnjega, ki je bil precej odmeven, je hote ali nehote poskrbel član Nyle DiMarco. Osemindvajsetletni model je na finale šova Zvezde plešejo v Las Vegasu v nasprotju z drugimi zvezdniki prišel po rdeči preprogi v odrski opravi Chippendalesov, kar je močno odmevalo v medijih. Nekateri, vključno z novinarji, so se ob to obregnili, češ da je kljub vsemu neprimerno, očitno pa večine ni motilo.

Chippendales niso le sloviti slačifantje, ampak je to tudi pravo uspešno podjetje. Poleg turnej in nastopov so v njihovi ponudbi tudi različni izdelki z imenom Chippendales: videokasete, DVD, kozmetika, fotografije, posterji, koledarji, brisače, metuljčki, obeski za ključe, pisala, notesniki in še in še. Kot so vroči sami, gredo v prodajo kot vroče žemljice tudi izdelki z njihovim imenom. O skupini so posneli dokumentarce, bili so celo podlaga za film, leta 2000 so posneli televizijski film The Chippendales murder. Zgodba govori, kakopak, o pojavu in vzponu moških eksotičnih plesalcev. Gre za resnično zgodbo Steva Banjerleeja, striptizerja v klubu za ženske, ki je nekaj let pozneje spoznal koreografa Nicka De Noio, s katerim sta spremenila klub v cvetoče podjetje, kar je vodilo v izdajo in pozneje umor.

.

Deli s prijatelji