BOJ

Anđa proti Primožu za sina v Strasbourg

Objavljeno 08. marec 2013 09.36 | Posodobljeno 08. marec 2013 09.36 | Piše: Maja Kepic

Pevka trdi, da jo je nekdanji mož Primož Dolničar zlorabljal.

Primož Dolničar umazanega perila noče več prati v javnosti (foto: Mediaspeed).

LJUBLJANA, ZAGREB – Kako tanka je lahko meja med ljubeznijo in sovraštvom, govori tudi zgodba o hrvaški pevki Anđi Marić in njenem nekdanjem možu, 39-letnem Ljubljančanu Primožu Dolničarju. Njuna ljubezenska pravljica, ki sta jo pred desetimi leti okronala s poroko, se je sprevrgla v pravo nočno moro. Uradno sta se razšla pred dobrimi tremi leti. Takrat se je začel boj za skrbništvo nad njunim sinom, devetletnim Gašperjem, ki je vrhunec dosegel 31. januarja letos, ko je ljubljansko sodišče otroka dodelilo očetu.

Primož: Ne počutim se kot zmagovalec

Dolničar, ki se je nekoč preživljal kot fotograf in plesalec, je pred enim letom z novo partnerico Nino prevzel vodenje gostilne Izložba za ljubljanskim Bežigradom. »Čeprav mi je sodišče dodelilo Gašperja, Anđi pa naložilo plačevanje preživnine, to je 150 evrov na mesec, se ne počutim kot zmagovalec. Niti nimam razloga za slavje. Proslavljal bi, če bi se z Anđo – brez vpletanja medijev – lahko dogovorila okoli skrbništva, ker verjamem, da bi bilo tako najbolje za najinega sina,« je povedal Dolničar. »O tem primeru v dobrobit otroka ne mislim več dajati izjav, ta gonja je zanj katastrofalna,« je za Slovenske novice še dodal Primož.

Niti glasbenica za medije ni več dosegljiva. »Anđa je izčrpana, ne daje več izjav. Njeno stanje je zaradi vseh pretresov krhko. Že poleti je bila hudo bolna, zaradi celotnega procesa je doživela hude fizične in psihične travme. Trenutno je tako in tako ni v Sloveniji, odpotovala je v Zagreb,« nam je včeraj povedala Anamarija Božič, pevkina predstavnica za stike z javnostjo. Anđa naj bi se zdaj namreč obrnila še na hrvaške odvetnike, saj ima Gašper tudi hrvaško državljanstvo. Pevka zato upa, da ji bo vendarle uspelo otroka dobiti nazaj.

Vse skupaj se je 
začelo, ko mi je pokazal posnetek seksa med njim in mojo takratno sodelavko ter prijateljico. Povrhu si je še zaželel, da bi živeli v poligamiji.

»V zvezi s tem sem se posvetovala s številnimi pravniki. Del odgovornosti za neugoden rezultat na sodišču nosi tudi moja odvetnica, ki je bila na sodišču preblaga. Potrebujem nekoga, ki se bo odločneje boril. Primožev odvetnik se je boril in me napadal, moja odvetnica pa me je sicer branila pred številnimi izrečenimi umazanijami, a to očitno ni bilo dovolj,« je pred par dnevi pojasnila Anđa, ki je stopila v stik tudi z znanim slovenskim odvetnikom, toda ta naj bi ji za eno uro zaračunal 200 evrov, kar pa naj bi bil zanjo prevelik strošek. Anđa je napovedala še, da se namerava takoj, ko bo zbrala dovolj denarja, pritožiti tudi na sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Anđa: Primož me
 je silil v poligamijo

»V sodnem dokumentu je zapisano polno laži: da je otrok podhranjen in da ogrožam njegovo zdravje in življenje,« je že ob odhodu iz sodne dvorane ogorčeno pojasnjevala glasbenica. »Menijo, da sem provokativna in agresivna. Sodna izvedenka je dejala, da mora biti ženska v naši družbi mirna in ponižna, svojega moža pa ne sme izzivati,« je povedala pevka, ki ji je izvedenka menda zamerila tudi, ker je na sodišču jokala. Anđa je obupana dodala, da so sodni izvedenci stopili na stran njenega nekdanjega moža zgolj zato, ker ni Slovenka. »Morala bi molčati, kot da sem sama kriva za to, kar se dogaja. Moja edina napaka je, da sem se zaljubila v napačnega moškega. Sramotno je, da na sodišču menijo, da bi morala biti ponižna žena. Saj ne živimo v srednjem veku,« je bila še razburjena Anđa.

Marićeva trdi tudi, da jo je Primož psihično in fizično zlorabljal: »Vse skupaj se je začelo, ko mi je pokazal posnetek seksa med njim in mojo takratno sodelavko ter prijateljico. Povrhu si je še zaželel, da bi živeli v poligamiji,« je pred časom trdila glasbenica. Primož naj bi ji s prenosnega računalnika izbrisal vse njene kolumne in pesmi, zaradi česar sta se menda celo stepla. »Ko pa mi ni dovolil zapustiti hiše in me je začel daviti, sem pobegnila skozi okno,« je dejala. Dolničarja je tedaj, to naj bi se zgodilo januarja 2010, prijavila policiji. Postopek v tem primeru še ni zaključen.

»Nimam besed, Anđa vsak teden pove kaj novega, kaj naj rečem,« je tovrstne izjave na kratko komentiral Dolničar, ki vse tovrstne očitke zavrača. Gašper trenutno en teden živi pri njej, en teden pa pri očetu. Če bo sodba postala pravnomočna, ga bo lahko videla le vsak drugi vikend.

Deli s prijatelji