ZVEZDNO SODIŠČE

Čin, čin 
sv. Martin

Objavljeno 07. november 2015 13.14 | Posodobljeno 07. november 2015 13.14 | Piše: A. J.

Kako boste proslavili martinovo?

Gianni Rijavec. Foto: Mediaspeed.net

Gianni Rijavec, pevec: Sveti Martin iz mošta naredi vin'. Sem ljubitelj dobre kapljice, obožujem slovenska vina, štajerska, dolenjska, primorska. Letos si bova s punco Patricijo privoščila Martinovo večerjo. Ne vem še, kje, zagotovo pa se bova pustila razvajati v kakšni kleti v Goriških brdih. Prijatelj, po poklicu kuhar, me je nekoč učil pripraviti Martinovo gos. Hm … Morda bi še znal, nisem čisto prepričan. Nepozabno martinovo je bilo zagotovo zasneženo. Mislim, da je bilo v drugi polovici devetdesetih. Imel sem nastop, in ko sem prišel iz dvorane, je bilo zunaj zagotovo že 20 centimetrov snega. Glede na to, da je bilo to na Štajerskem in sem imel do doma še kar nekaj ur in še nisem imel zimskih gum, ni bilo prav prijetno. Domov sem prišel zgodaj zjutraj, okoli osme ure. No, vse se je dobro izteklo, še sem živ.

Klemen Bunderla, voditelj: Martinovo pri nas doma praznujemo tako rekoč vsako leto. Foter je Prekmurec in vino je... Recimo, da sestavni del kosila. (Smeh.) Naša mati Sonja je pa izvrstna kuharica in ne skopari z dobrotami. Tako da so na meniju rdeče zelje s kostanjem, mlinci, krompir na več načinov, goska ali račka, potem kaj posebno zame, ker ne jem mesa, ogromno je omak in solat, sladic pa toliko, da vsega do novega leta ne pokurimo. Mmmm, pa njena kostanjeva torta... Potem si lahko predstavljate, kako težko mi bo letos, ker sem ravno do 13. na razstrupljanju jeter... Groza... Sploh ne vem, ali bom prišel domov na obisk, ker to bo težko gledati. (Smeh.) Ampak punca Kaja bo gotovo pogruntala kakšno zdravo vegansko alternativo. Ker letos sta se punci (moja mama in Kaja) odločili, da združita moči in skupaj zakuhata najbolj nepozabno martinovo!

Erika Jerkič, Gostilna išče šefa: Martinovega po navadi nič kaj posebno ne praznujem. Običajno je to zgolj druženje s prijatelji, udeležimo se kakšne zabave, kjer kaj dobrega popijemo in plešemo do jutranjih ur. Lani sem pripravljala Martinovo večerjo za starše in njihovo družbo. Spekla sem meso ter sladico, preostalo pa je naredila mama. Rebrca sem pripravila v pečici, glazirana s pomarančnim sokom ter ingverjem. Za sladico pa je bil čokoladni fondant z ingverjevo kremo, pirejem iz malin ter za posip prepražena pistacija. Letošnje martinovo še ne vem točno, kako bom praznovala. Verjetno bom s prijatelji odšla na zabavo, da se končno malo naplešem. (Smeh.) Na Martinovo pojedino sem pa bila povabljena v restavracijo, kjer dela tekmovalec Gregor Kožar. Če se bomo dogovorili z vsemi izpadlimi tekmovalci, bi bilo lepo, da bi se večerje vsi udeležili, so pa plani še nedorečeni.

Lara Jankovič, igralka: Letos bom kot že zadnja leta martinovala pri meni ljubem vinarju Belici v Medani. Vedno naredi martinovanje za prijatelje. Z Zlatkom in njegovo Meri se poznamo zdaj že nekje sedem let in od takrat se vedno rada odzovem njunemu povabilu, saj je martinovanje pri njih vedno nekaj res posebnega. Sta krasna in srčna človeka, zato so taki tudi njuni prijatelji. Rada martinujem, če le nimam obveznosti, saj sem velika ljubiteljica dobrih vin. Po navadi sem vedno kam povabljena, sem se pa enkrat tudi sama spravila na purana, rdeče zelje in mlince, pa mi je kar uspelo! Pač rada kuham in se učim novih stvari, ker res uživam v hrani. Priznam pa, da je bila od purana... samo nogica. (Smeh.) Ker menim, da so za dobro martinovanje predvsem pomembni kultura pitja res kakovostnega vina in vsekakor domač in topel ambient, domača, odlična hrana, na prvem mestu pa izbrana dobra družba in veliko glasbe in petja, bi za najboljše izbrala martinovanje pri Belici.

Deli s prijatelji