ZIMSKA IDILA

Adventna pravljica s krilatimi levi

Objavljeno 04. december 2017 09.01 | Posodobljeno 04. december 2017 09.03 | Piše: Jože Miklavc

Pozabljeni dvorec Gutenbuchel so z razkošno razstavo spet približali domačinom.

Pred dvorcem Gutenbuchel obiskovalce pozdravlja kip dečka. FOTO: Jože Miklavc

Na nekdanjem dvorcu rodbine Woschnagg so s fanfarami trobilcev Glasbene šole Velenje odprli tretjo razstavo z imenom Adventna pravljica. Šoštanjskemu županu Darku Menihu ob boku sta slovesne besede in vsebino dogajanja v dvorcu v teh dneh najavila organizatorica mag. Mateja Kumer ter eden prvakov slovenske floristike Simon Ogrizek.

Še pred nekaj leti so se mnogi bali te v polsenco skrite vile, kjer so bili prisiljeni svoj umski zaton ali rehabilitacijo doživljati ljudje, bolniki, za katere so skrbeli poznavalci človekove psihe. Zdaj so zidovom vdihnili nove vsebine, ki naj bi postopoma povrnile duha nekdanjega umnega podjetništva, kulture in imenitne, izvirne arhitekture. Bogdan Menih je končno napovedal nekaj spodbudnih informacij o negi tega prostora, za kar naj bi v prihodnjih letih poskrbel lastnik, ministrstvo za zdravje, in o uporabi te družbeno, lokalno povezane pridobitve. Hkrati pa je domači župan menil, da je zdaj čas, ko se po napornem delu v vsem letu tudi Šoštanjčani in prebivalci širše Šaleške doline pripravljajo na veseli december in božično-novoletno druženje z izjemno uverturo, kar adventna razstava v dvorcu Gutenbuchel zagotovo je. V tem času so dogodki, ki jih umeščajo v ta arhitekturni biser, več kot dobrodošli in vsem prostovoljcem ter ustvarjalcem je treba izraziti zahvalo in čestitke, je še bilo slišati.

Rezultate domala dveh tednov trdega dela, kreacijo idej, aranžmaje in umetniške floristične skulpture Simona Ogrizka s sodelavko Matejo Iršič ter številnih drugih, ki so ustvarjali to pravljično postavitev, je zagotovo vredno videti in podoživeti čas, ko so tu domovali med domačini priljubljeni Woschnaggi.

Kumrova je postavila foto-grafično predstavitev utripa na dvorcu v tedanjem času, ko je bil dom te rodbine izjemno lep in vzdrževan, njegova arhitektura pa je še danes vredna občudovanja in novih raziskav. Ob tej raziskavi so odkrili odlično ohranjeno opremo v stanovanju nad nekdanjo konjušnico, ki jo je uporabljal eden od članov družine.

Adventna pravljica je že dvakrat privabila po več tisoč občudovalcev, tudi tokrat kaže, da bo obisk presegel pričakovanja. Mojstrovine, floristični aranžmaji, etnografski in zgodovinski odsev tukajšnje kulture, umetnosti ter ponudba malega podjetništva so tako pristni, da jih je škoda zamuditi. V tem času, ki je naklonjen predahu in pričakovanju prazničnega konca leta, veselemu decembru ter veselju, da živimo v miru in nekoliko sproščenem vzdušju po krizi minevajočega desetletja, si lahko namenimo nekaj časa za užitek ob doživetju tretje Adventne pravljice, je še bilo slišati v predstavitvi male sejemske ponudbe kmetije Imperl, panjskih končnic umetnika Alimpije Košarkoskega, razstave likovnih del društva Gal iz Zgornje Savinjske doline, medene sobe čebelarstva in medičarstva Slavka Dreva, čipkarske sobane z razstavo Prepletene niti Rečičanke Marije Šukalo idr.

Prvič so iz depojev dvorca razstavili Grifone, krilate leve, ki so svojčas branili vstopne poti v domovanje velike družine! Ogrizkovo prepletanje narave in umirjanje v sožitju z njo v tem letnem času, da si jo znajo ljudje preseliti v svoje domovanje, je bilo njegovo izhodišče za izjemne kreacije in podobe adventnega časa.
Razstava bo odprta do 3. decembra, ob delavnikih od 11. do 20. ure, v soboto in nedeljo pa od 16. do 20. ure. Jože Miklavc

Deli s prijatelji