V ZRAKU

Zakaj so morala letala ostati prizemljena?

Objavljeno 21. avgust 2011 20.50 | Posodobljeno 22. avgust 2011 01.30 | Piše: A. R. K.

Najnenavadnejši razlogi za prepoved poleta

Gerard Depardieu je na letalu naredil pravo sceno.
Za zaposlenimi v letalstvu je nenavaden teden, poroča The Economist.

Pozor: miška v kabini

V torek je ostalo prizemljeno letalo družbe SAS, ki naj bi iz Stockholma poletelo v Chicago. Vzrok: v potniški kabini so našli miš. Ker malega glodavca niso pravočasno odkrili, so potnike preusmerili na druga letala.

Neokusno

Ta incident je bil še zelo blag proti razlogu, ki je na tleh zadržal letalo, namenjeno iz Pariza v Dublin. Na tem letalu je namreč francoski igralec Gerard Depardieu, tik preden naj bi letalo vzletelo, v potniški kabini uriniral ali vsaj okoli sebe škropil svoj urin. Zvezdnik se je kasneje opravičeval, da naj bi bile vsega krive težave s prostato, steklenička vode, ki naj bi jo uporabil, pa je bila preprosto premajhna.

Podgane

Če bi se večina potnikov še sprijaznila z ljubko miško, bi podgano na krovu verjetno prenesli le največji ljubitelji živali. Junija je bilo na tleh prisiljeno ostati letalo družbe Quantas, potem ko so v omarici z zdravili našli pet mladih podgan. Podobno se je zgodilo potnikom Alaska Airlinesa, ki so februarja morali na drugo letalo, saj so v kabini opazili podgano, ko je letalo že skoraj vzletelo. Še slabše so jo odnesli potniki iz ciprskega Pafosa v London. Njihovo letalo je imelo kar 24-urno zamudo, na koncu pa so vseeno odleteli z njim, čeprav podgane v kabini še vedno niso našli.

Agresivni potniki

Potnike Ryanaira je na letu s Kanarskih otokov februarja letos silno razburilo dejstvo, da morajo prtljago dodatno plačati. Vseh 166 potnikov je moralo zapustiti letalo, le 66 pa se jih je lahko ponovno vkrcalo. Letalo je imelo zaradi incidenta tri ure zamude.

Piton in mucka

Odpovedan je bil tudi let iz Alice Springsa v Melbourne, saj so na letalu opazili štiri majhne pitone. Ker jih niso mogli najti, so letalo s pitončki vred zaplinili, potnikom pa ponudili nadomestne lete. Tudi letalo družbe Pakistani International Airways je Manchester zapustilo s 26-urno zamudo. Na njem so namreč v potniški kabini odkrili mačko, ki je letalo zapustila šele na prigovarjanje veterinarja. Se kdo pri tako visokih cenah letalskih vozovnic muckinemu vztrajanju sploh čudi?
Deli s prijatelji