IZTREBKI

Vojna s kravjim drekom

Objavljeno 24. april 2017 15.45 | Posodobljeno 24. april 2017 15.44 | Piše: A. P.

V indijski vasici se z iztrebki obmetava na tisoče ljudi.

Fotografija je simbolična.

V indijski vasici Kairupala pa ga res znajo sračkati, saj vsako leto priredijo masovno obmetavanje z iztrebki. Baje leteči kravjaki prinašajo srečo in zdravje. Legenda pravi, da so pristaši boginje Bhadrakhali s kravjimi pogačami pretepli Virbhadro Svamija (nasilna oblika Šive), ker je mencal pred njuno poroko. No, ta se je na koncu vendarle zgodila in v čast veselemu dogodku se zdaj vaščani obmetavajo z drekom.

Pred začetkom slavja na sredo vasi prinesejo goro posušenih iztrebkov. Na tisoče vernikov se razdeli v dva tabora, v tabor Virabhadre in Bhadrakhali. Nato se oborožijo s kravjaki, v drugi roki pa nosijo brisačo za zaščito. To pa ni vse, po strehah in drevesih je razporejenih na tisoče opazovalcev, ki v višini poiščejo zavetje pred letečimi projektili.

Spopad traja približno pol ure in bitka je neizprosna, številni staknejo lažje telesne poškodbe, ki jih nato s kravjim iztrebkom v prahu zdravijo v lokalnem centru. Letos je zdravniško pomoč potrebovalo približno 50 udeležencev. A vendar je bil konec slavja tudi tokrat vesel, saj so se bojevniki združili in simbolično uprizorili poroko božanstev. Vsi, ki mislite, da gre za nasilen običaj, se raje v velikem loku ognite vasi Savargaon, kjer se vsako leto namesto z iztrebki obmetavajo s kamenjem. Vsako leto je na stotine hudo ranjenih, neredki so tudi smrtni primeri. 

Deli s prijatelji