NE ŠTEJEJO VEČ POČENIH KOSTI

VIDEO: Življenje, polno bolečin: prvi zlom že v maternici

Objavljeno 12. april 2017 20.46 | Posodobljeno 12. april 2017 20.46 | Piše: P. Pa.

Še preden je dopolnila eno leto, je doživela že več kot 100 zlomov.

Zoe Lush (6) je poseben otrok. Do prvega rojstnega dneva je imela že več kot 100 zlomov. Zaradi redke in hude bolezni ji slabijo kosti, že samo kihanje lahko povzroči, da ji počijo rebra, če bi padla, pa je zanjo to celo smrtno nevarno. Prvi zlom je doživela, ko je bila še v maminem trebuhu, tedaj si je zlomila ključnico.

Njena mama Chelsea je zanosila, ko je štela 20 let. Ko so zdravniki deklici diagnosticirali osteogenesis imperfectu (gre za bolezen vezivnega tkiva, ki se kaže v pogostih zlomih kosti, deformacijah in osteoporozi), so ji svetovali splav. A z možem Curtisom zdravniških nasvetov ni upoštevala. »Zdravniki so dejali, da ne bo preživela poroda, a danes se pripravljamo na proslavitev njenega sedmega rojstnega dne,« je dejala Chelsea. Skrb za deklico in njene kosti je postala v družini Lush stalnica. »Zoe si je kosti polomila že tolikokrat, da smo prenehali šteti, saj je pred prvim rojstnim dnem imela že 100 zlomov,« je dejal Curtis, ki je po poklicu kirurški tehnik.

Zoe vozijo na fizioterapije, kjer krepi mišice, da te ščitijo njene kosti. V njene ude so vstavili železne palice, pred meseci pa je prestala tudi operacijo na vratu, da bi ji ga stabilizirali. Okoli vratu nosi poseben železen ovratnik, ki ga nameravajo sneti še ta mesec. Sicer pa skuša deklica živeti običajno življenje. Je vesela, rada peče kolačke in se igra z mlajšim bratom Felixom. »Zoe se spoprijatelji z vsakomer, ki ga sreča. Nikoli ne bi spremenila svoje odločitve. To je moj prvi otrok in rada jo imam. Verjamem, da bo imela enake možnosti kot drugi ljudje in upam, da bo srečna.

Staršem je zdaj veliko lažje, saj je Zoe že dovolj velika, da sama natančno pove, kje jo kaj boli.

Deli s prijatelji