NEVARNO

VIDEO: Tik ob obali Floride plava 
kar 15.000 morskih psov

Objavljeno 08. marec 2013 08.21 | Posodobljeno 08. marec 2013 08.21 | Piše: U. S.

Na tisoče jih plava proti severu, prestrašeni kopalci so ostali na suhem.

Kopalci na jugu Floride so se obrisali pod nosom, saj so ostali na suhem: obale na tistem območju so namreč zaprte, saj so v vodah opazili na tisoče morskih psov. Ti so namenjeni proti severu, potem ko so se še pred zimo odpravili proti jugu, jate pa so tako velike, da bi bili kopalci na območju Palm Beacha od njih oddaljeni le okoli 18 metrov, ocenjujejo strokovnjaki. Nekaj plaž so zaradi varnosti kar zaprli, ljudi pa na nevarnost, ki preži v vodi, opozarjajo tudi rdeče zastave, zapičene v pesku.

Craig Pollock, reševalec na plaži Midtown, je povedal, da je morske pse v tako ogromnem številu prvič opazil v torek: »Zjutraj sem prišel sem in bilo jih je ogromno. Bili so razkačeni, plen so preganjali vse do kopnega, pravzaprav so bili že kar na pesku,« je dejal.

Dr. Stephen Kajiura, profesor biologije na floridski univerzi, raziskuje migracije morskih psov in jih na območju okrožja Palm Beach opazuje od leta 2011. »Ko nastopi marec, več kot deset tisoč morskih psov plava povsem blizu obale,« je povedal. »Med poletom od Boce Raton do Jupitra, po cesti ju loči okoli 70 kilometrov, smo jih našteli več kot 15.000, od kopnega so bili oddaljeni manj kot dvesto metrov. Ali drugače: to je približno tisoč morskih psov na kvadratni kilometer. Če bi bili takrat v vodi, bi vas od njega ločilo le okoli 18 metrov,« je še povedal. Največ je modruljev in atlantskih morskih tigrov, opazili pa so tudi kladvenice, rumene morske pse, morske tigre in morskega bika. »V tem času jih bo opaziti ob vzhodni obali ZDA vse do Severne Karoline,« je še povedal dr. Kajiura in dodal, da je med poletom nad območjem v vodi blizu morskih psov opazil tudi kopalce, a se živali za njih niso zmenile. »Večinoma imamo v okrožju Palm Beach srečo, saj imamo čisto vodo. Morski psi tako vidijo človeka in ga ločijo od plena.«

Dr. Robert Borrego, zdravnik in predstojnik oddelka za travmatologijo kliničnega centra St. Mary v Palm Beachu, je dejal, da obravnava okoli pet ali šest ugrizov morskega psa na leto, večinoma gre za manjše rane, ki jih očistijo zaradi potencialnega vnetja. Strokovnjaki pravijo, da se kopalci lahko zaščitijo pred morebitnimi ugrizi morskih psov in plavajo ob obalah, ki jih nadzorujejo reševalci. Znanstveniki dodajajo, da te živali privlačijo srebrna, rumena in zlata barva, zato bi se jim veljajo izogniti, zlatnina naj torej ostane na obali, če greste v vodo.

Letos so na tistem območju zabeležili en ugriz morskega psa: 10. februarja je v dlan ugriznil 16-letnega Cola Taschmana med deskanjem blizu obale, dobil je 12 šivov. V 130 letih, med letoma 1882 in 2012, so na Floridi zabeležili 663 napadov morskih psov in 11 smrti; v okrožju Palm Beach zaradi morskega psa ni umrl nihče. Po vseh ZDA je bilo od leta 1670 1022 napadov, umrlo je 36 ljudi. Večina napadov se zgodi julija, avgusta, septembra in oktobra.

Deli s prijatelji