OKREVANJE

VIDEO: S protezo spet plava

Objavljeno 17. februar 2013 10.29 | Posodobljeno 17. februar 2013 10.30 | Piše: A. P.

Želvica Yu je po napadu morskega psa dobila umetne sprednje plavuti, ki jih zdaj s pridom uporablja.

Zdaj zadovoljivo plava po svojem bazenu.

Morska želva Yu je 25-letna predstavnica vrste glavatih karet, ki se je leta 2008 ujela v mrežo. Nesrečnica je bila brez obeh sprednjih okončin, ki ju je z njenega telesa očitno izpulil morski pes, in zato ni mogla plavati. Na srečo so jo rešili ljubitelji živali in jo odpeljali v Suma Aqualife Park v bližini japonskega mesta Kobe. Tam jo je čakalo dolgotrajno okrevanje. Sčasoma se ji je zdravstveno stanje izboljšalo in njeni skrbniki so dobili zamisel, da bi ji namestili umetne plavuti. Ideja, da bi živalim dajali proteze, je relativno nova, zato niso mogli vedeti, kaj se bo zgodilo. Doslej najbolj znan primer živali s protezo je delfin Winter s Floride, o katerem so posneli dokumentarni film. Podobno kot Winter se je morala tudi želva naučiti uporabljati protezo.

Osebje je živali zamenjalo 27 parov plavuti, preden so našli najbolj primernega. Proteze so izdelali iz nežnih materialov, večina plavuti pa je iz gume. Seveda se je Yu najprej premikala nekoliko negotovo, kmalu pa se je navadila na nove plavuti, sedaj pa se samozavestno in igrivo poganja z enega konca bazena na drugega. Obiskovalci so nad njo navdušeni, vsak bi rad videl pogumno žival, ki je preživela napad morskega psa in premagala vse pasti, ki jih je na njeno pot postavila usoda.

Ogrožena vrsta

Morske želve so strastne popotnice, ki pri iskanju hrane premagajo tisoče kilometrov. Glavate karete so ogrožena vrsta, ki je zelo občutljiva za zemljino magnetno polje. Imajo posebna čutila, ki jim omogočajo, da se kot odrasle živali vrnejo na kraj izvalitve in tam tudi one položijo jajca.

Deli s prijatelji