IZNAJDLJIVO

V trebuhu tihotapila denar

Objavljeno 09. februar 2013 09.35 | Posodobljeno 08. februar 2013 20.13 | Piše: A. Sa.

Rentgenski posnetek trebuha živčne potnice, prijete v Panami, je odkril 40 kapsul.

Gvatemalka je snedla bankovce v vrednosti najmanj 31.200 ameriških dolarjev (foto: Shutterstock).

TOCUMEN – Na mednarodnem letališču Tocumen v Panami je pozornost mož postave pritegnila 44 let stara Gvatemalka, ker je bila po pristanku letala neobičajno nemirna. Z živčnostjo je vzbudila tolikšne sume, da so se jo odločili naprej temeljito izprašati, nato pa so ji odredili še natančen telesni pregled. Niso ji namreč nameravali dovoliti vstopa v državo, dokler se ne prepričajo, da ne poskuša vanjo nezakonito česa pretihotapiti, najverjetneje droge.

Njihovi sumi so se vsaj delno potrdili, kajti rentgenska slika potničinega trebuha je pokazala, da se v njem skriva najmanj 40 kapsul. V vsaki izmed njih pa ni bil kokain, kakor so domnevali, marveč prav na drobno zloženi gvatemalski bankovci.

Oblasti so doslej potrdile, da je ženska pogoltnila bankovce v vrednosti najmanj 31.200 ameriških dolarjev (23.278 evrov). Po odkritju so jo prepeljali v bolnišnico, kjer bo, tako so objavili preiskovalci, »pod skrbnim nadzorom, dokler ne bo znano, koliko denarja je v resnici hotela nezakonito pretihotapiti«. Panamske oblasti identitete gvatemalske požrešnice denarja za zdaj niso odkrile.

Varuhi reda in miru na mednarodnih letališčih pogosto odkrijejo tako imenovane mule, ljudi, ki pretihotapljajo mamila, tako da pogoltnejo kapsule, v katerih je navadno kokain. Če se kapsula, v kateri je droga, med »prenašanjem« kakor koli poškoduje in začne mamilo prodirati v telo kurirja, je lahko to zanj tudi usodno. Ker sta lahko obilno znojenje in nenadzorovano tresenje mišic prva simptoma takšne zastrupitve, so predstavniki oblasti na mejnih prehodih nanju, seve, posebno pozorni. Morda je s podobnimi znamenji tudi Gvatemalka pri panamskih varuhih opozorila nase. 

Deli s prijatelji