PRESTIŽ

Steklenica vina kot nov avtomobil

Objavljeno 21. december 2017 12.22 | Posodobljeno 21. december 2017 12.23 | Piše: A. P.
Ključne besede: vino

Uravnotežen okus mu bojda dajejo ozonska terapija in piramide. Španec postavil vrtoglavo ceno zaradi ogromnega povpraševanja.

AurumRed gold

Aurum Red gold velja za najdražje komercialno dostopno vino na svetu, saj se cena ena steklenice začne pri vrtoglavih 25.000 evrih. Pridelujejo ga iz več kot 100 let stare trte sorte tempranillo, pri tem pa uporabljajo sodobne in tradicionalne postopke. Od drugih vin se najbolj razlikuje zaradi tako imenovane ozonske terapije, gre za alternativno medicino, s katero naj bi zdravili raka, aids, multiplo sklerozo in druge bolezni.

Vinogradnik Hilario Garcia ga prideluje na svoji posesti v Manči v Španiji. Z njegovo metodo pridelave naj bi bilo vino zelo uravnoteženega okusa in bolj zdravo. Pri tem mu je v veliko oporo tudi terapija s piramidami, s katerimi ima prekrite vinske sode. Le tretjino svojih vin proda v Španiji, preostalo pokupijo tujci. Vrtoglava cena naj bi bila posledica trga, sprva je steklenice prodajal po nekaj več kot 3000 evrov, kmalu pa se je povpraševanje tako povečalo, da jo je povišal za skoraj desetkrat. Sleherniki žal ne bomo nikoli imeli priložnosti okusiti vina, ki ga je prezračil ozon in so mu vitalnost vlile piramide, lahko pa si privoščimo katero njegovo drugo vino, steklenica sauvignona denimo stane le nekaj več kot 10 evrov. 

Deli s prijatelji