BRADAČ

Sramežljiv konj z brki

Objavljeno 05. avgust 2011 21.26 | Posodobljeno 06. avgust 2011 17.00 | Piše: A. P.
Ključne besede: brki konj

Žrebec Alfie iz Velike Britanije si ne pusti briti brkov

Hayley je neskončno ponosna na trmastega žrebca

Morda ste ob bežnem pogledu na fotografijo žrebca Alfieja pomislili, da je navihan konjič deklici sunil barbiko in jo prežvečil za zajtrk, vendar ni tako. Zajeten šop dlak, ki se bohoti pod njegovim nosom, so v resnici brki. Če bi jih pogladili, bi bili dolgi zavidljivih 17 centimetrov. Alfiejevi lastniki so prepričani, da so med daljšimi na svetu.

Ne želi se obriti

Križanec s pasmo shire je očitno zelo zadovoljen s svojo stilsko izbiro. Medtem ko večini konj na šest mesecev odstranijo brke, njegovi rastejo že nekaj let. Če mu jih osebje hleva poskuša obriti, se zelo razjezi. »Je zelo trmast konj, neskončno ponosen na svoje brke. Je prava faca. Pred leti so bili brki zelo debeli in gosti, zdaj so nekoliko štrenasti, ker so tako zelo dolgi. Ko sem jih prvič zagledala, so se mi zdeli zelo bizarni. Moja prva misel je bila, da jih moramo pobriti, vendar nas ne pusti niti blizu.«

Zadovoljen s svojo stilsko izbiro

»Zelo pogumen moraš biti, da se jih sploh dotakneš. Drugače je zelo sramežljiv konj, z lahkoto se prestraši. Je pa zelo prijeten za ježo, najbolj nežen. Slišala sem že, da konjem rastejo brki, vendar sem prepričana, da ima ta najdaljše tovrstno okrasje v Britaniji,« je povedala 20-letna Hayley Coxteth, ki vodi konjušnico v Bittonu. Konji imajo okoli gobca vibrise, da lahko ocenijo, kako daleč so hrana in drugi predmeti, brke pa imajo po navadi le frizijske pasme.

Konjski rekorder

»Nekatere vrste konj razvijejo brkom podobne tvorbe, a te niso niti približno tako dolge ali debele kot pri Alfieju. Navadno so više na gobcu. Ne vem, ali imamo opravka z rekordom, vendar tako debelih in dolgih brkov na konju še nisem videl. Zanimivo bi bilo izvedeti, ali ima še kdo konja, ki bi mu lahko konkuriral,« se sprašuje predstavnik britanskega konjeniškega društva Dave Prince.

 

Deli s prijatelji