NOVOSTI

Spletu se obeta revolucija domen

Objavljeno 20. junij 2011 14.16 | Posodobljeno 20. junij 2011 14.16 | Piše: S. U.

Ob 40. obletnici prve elektronske pošte napovedana zgodovinska odločitev

Kaj bomo v prihodnosti vtipkavali v orodno vrstico?
LOS ANGELES – Prihodnje leto se spletnim uporabnikom obetajo korenite spremembe. Število spletnih domen naj bi naraslo v neskončnost. Od leta 2012 naprej se bodo spletni naslovi lahko končevali na vsako besedo v katerem koli jeziku.

»Odprli smo sistem spletnih naslovov, ki je neomejen za možnosti človeške domišljije,« je za BBC povedal Rod Beckstrom, predsednik in izvršni direktor ICANN. »Nihče pa ne more napovedati, kaj bo prinesla ta zgodovinska odločitev.«

Danes obstaja samo 22 generičnih domen, najbolj znane so .com, .org, in .info. Tem je seveda treba dodati še 250 domen, ki si jih lastijo posamezne države.

Vse najboljše, afna (@)

Zanimivo pa je to, da so se dogovori o tako radikalni spremembi svetovnega spleta pojavili ravno minuli vikend, ko mineva 40 let, odkar je bila poslana prva e-pošta. Pošiljatelj je bil avtor protokola Ray Tomlison, ki je daljnega leta 1971 testiral svoje delo. S tem je nastopila tudi doba znaka afne (@).

Vseeno je moralo miniti še 10 let, da je ta način elektronske komunikacije dobil svoje službeno ime, in še dodatnih 30 za njegovo vsesplošno uveljavitev.

Deli s prijatelji