RAZKRITO

Skrivnost breje morske pošasti

Objavljeno 13. avgust 2011 13.40 | Posodobljeno 13. avgust 2011 13.40 | Piše: U.S.

Prvič doslej so našli ostanke breje samice pleziozavra

Fosilni ostanki breje samice z velikim zarodkom, ki je poginila pred 78 milijoni let

LOS ANGELES – Breja morska pošast, ki je poginila pred 78 milijoni leti, bi utegnila razvozlati skrivnost, s katero se znanstveniki ukvarjajo že skoraj 200 let. Izkopali so namreč fosilne ostanke samice pleziozavra, ki nosi velik zarodek. Čeprav so jih odkrili že pred skoraj dvema stoletjema, je to prva bodoča pleziozavrska mati, ki so jo našli doslej. Pleziozavri so bili orjaški morski plazilci, ki so pred 75 milijoni leti vladali oceanom.

Skrivnost je rešena

Frank O‘Keefe, paleontolog z univerze Marshall University v Zahodni Virginiji, je dejal: »To dokazuje, da so pleziozavri kotili žive mladiče, da se niso splazili na kopno in legli jajc. Končno je dvestoletna skrivnost rešena. Zelo zanimivo je, kako velik je mladič. Velik po standardih plazilcev, človeških standardih, katerih koli pravzaprav.« Dejstvo, da je bodoča mati nosila le en zarodek, in velikost tega dokazujeta, da so morski plazilci kotili žive mladiče v vodi, pravi O‘Keefe in dodaja, da so samice pleziozavra verjetno vlagale precej več časa in energije v skrb za mladiče kot drugi morski plazilci tistega časa.

Edini fosil svoje vrste

Fosil sta odkrila amaterska paleontologa Marion in Charles Bonner med izletom na severozahodu Kansasa leta 1987. Opazila sta kosti, ki so štrlele iz skrilavca; izkazalo se je, da sta našla medenico samice. Kopala sta naprej in našla štiri plavuti, rebra, kolke, hrbtenico in del vratu. Pred tem sta Bonnerjeva našla mnogo okamenin, a »tokrat se mi je dozdevalo, da gre za nekaj drugačnega«, je dejal Charles Bonner. Ker sta z očetom hotela, da izkopanino proučijo znanstveniki, sta jo poslala Muzeju naravne zgodovine, kjer so jo do nedavnega imeli spravljeno v shrambi. Leta 2008 sta se O‘Keefe in Luis Chiappe, direktor inštituta za dinozavre znotraj muzeja naravne zgodovine v Los Angelesu, odločila izkopanino pregledati, preden jo razstavijo na novem oddelku dinozavrov. Izkazalo se je, da je pred njima samica, ki nosi mladiča: edini znani fosil te vrste!

Mati pleziozavra je bila dolga 4,7 metra, nosila je zarodek, dolg 1,5 metra. O‘Keefe pravi: »Ta zarodek še ni pripravljen na rojstvo, pred njim je biloa še približn tretjina razvoja. V času kotitve bi bil verjetno velik okoli dva metra.« Vsi deli skeleta se še niso povsem spremenili v kosti, tudi lobanja ne, kar pomeni, da zarodek še ni do konca razvit in pripravljen na življenje. Poleg tega je imel kratke plavuti in veliko glavo, oboje pa je znak, da razvoj še ni bil končan. »Tak se ne bi mogel sam zaščititi, niti jesti ne bi mogel sam,« pojasnuje O‘Keefe.

Deli s prijatelji