FAKIR

Ris je lačni pumi ušel
 na nebotičnik z bodicami

Objavljeno 25. avgust 2011 23.43 | Posodobljeno 26. avgust 2011 09.45 | Piše: F. S.

V puščavi Sonora v Arizoni si je ris rešil kožo pred pumo z begom na kaktus

Akrobat in fakir med mačkami

V puščavi Sonora v ameriški zvezni državi Arizona je okoli 15 metrov visok in verjetno že blizu 300 let star orjaški kaktus vrste saguaro (sila redki in strašno počasi rastoči kaktusi Carnegia gigantea rastejo le v Arizoni in delu Kalifornije, v Mehiki pa na območju tamkajšnjih zveznih držav Sonora in v puščavi San Felipe v Baja Californii) rešil življenje ameriškemu risu, ki ga je lovila lačna in krvi žejna puma. Lov pume na risa se je končal pod rekordno visokim, vitkim in s tisoči ostrimi bodicami posajenim kaktusom, na katerega je preganjani ris, ki ga dolge in ostre bodice očitno niso vidneje poškodovale, ušel v zadnjem trenutku.

Ris ali fakir?

Prestrašeni ameriški ris, v tej zgodbi nastopajoči samec je očitno pravi akrobat in zaradi dolgih in kot žebelj ostrih kaktusovih bodic še fakir, je na vrhu rastline preždel kar šest ur, čeprav je puma po zanjo neuspešnem razpletu lova na dober zajtrk pod bodičastim nebotičnikom vztrajala le kakšne pol ure. Ko je spoznala, da ji plen z visokega kaktusa v zobe ne bo padel sam, ga je nekajkrat obkrožila, zarjovela in izginila.

Ko se splezal na tla, jo je hitro ucvrl

Približno šest ur po odrešilnem begu se je prestrašeni ris le pomiril in z nekaj manjšimi težavami sestopil na čvrsta tla. Po besedah 63-letnega fotografa Curta Fongerja, ki ga je na prizorišče neobičajnega dogodka ob 7. uri zjutraj z rekreativne ježe po telefonu poklical prijatelj in ki bi ga konj, prestrašen ob pogledu na pumo in risa, skorajda vrgel iz sedla, ris po dolgih urah sedenja in ležanja prav na vrhu gigantskega kaktusa ni kazal znakov poškodb, in to ne na tacah ne na trebuhu, zaščitenem s tanjšim kožuhom. »Ko se je naposled opogumil in spustil na tla, jo je ucvrl, kot bi ga zasledovalec še kar preganjal,« je dogajanje v arizonskem narodnem parku Saguaro na severnem robu sicer kar 311.000 kvadratnih kilometrov velike puščave Sonora komentiral, ga fotografsko ovekovečil in serijo fotografij dobro prodal dnevniku Arizona Central iz Phoenixa Curt. Curt Fonger je nevede ubil dve muhi na en mah, saj so v uredništvu največjega arizonskega dnevnika potem ugotovili, da tako visokega kaktusa, kot nastopa v zgodbi o risu in lačni pumi, človeško oko doslej še ni videlo. Najvišji odkriti kaktus saguaro – ti v 10 letih zrastejo le okoli tri centimetre – je bil namreč visok le 13,8 metra.

Deli s prijatelji