ČASTITLJIVA LETA

Recept najstarejše Evropejke: 
Pustite moške in jejte jajčka

Objavljeno 04. december 2015 10.58 | Posodobljeno 04. december 2015 10.59 | Piše: A. P.

Italijanka Emma Morano je praznovala 116. rojstni dan.

Na slavju je zapela gostom.

Italijanka Emma Morano je najstarejša Evropejka in druga najstarejša zemljanka, v nedeljo je praznovala 116. rojstni dan. Ob tem je tudi razkrila, kaj je skrivnost njenih častitljivih let. Gospa je izpostavila, da jo je pri življenju obdržalo predvsem dejstvo, da je zbežala od nasilnega moža, poleg tega pa rekordno starost pripisuje jajcem. Vsak dan je pojedla tri, od tega dve surovi. 
Leta 1938 je zapustila nasilnega moža, in sicer kmalu po smrti njunega edinega otroka, star je bil komaj sedem mesecev. In ker je bila pri 20 letih slabokrvna, so ji svetovali, naj vsak dan je surova jajca – Emma je to počela naslednjih 90 let.


Na svetu menda živita le dve ženski, ki sta se rodili v 19. stoletju, poleg Italijanke še Američanka Susannah Mushatt Jones. Tudi njen recept je življenje brez partnerja, saj je bila poročena le pet let, med letoma 1928 in 1933. In tudi starostnica iz Brooklyna redno uživa jajca, čeprav jih ima raje pečena s slanino.
V enosobnem stanovanju v mestecu Verbania v Piemontu na severozahodu Italije se je ob slavju Moranove kar trlo ljudi in novinarjev. »Dobro sem. Dobro sem, in dokler bo tako, bom ostala z vami,« je povedala ženica. »Veste, da imam prečudovit glas? Če želite, vam lahko zapojem Parlami d’amore Mariù.« In je zapela.

 

Deli s prijatelji