RAZOČARAN

Razvajenega abrahama 
omehčala sadna torta

Objavljeno 17. avgust 2011 21.33 | Posodobljeno 18. avgust 2011 01.00 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: Nico gorila

Gorila Nico je z gnusom poteptala šopek rojstnodnevnega cvetja

Nico ni mogel skriti razočaranja nad cvetjem
V grofiji Wiltshire v Veliki Britaniji so priredili rojstnodnevno zabavo, kot je ne pomnijo, abrahama je pač treba praznovati po najboljših močeh. Žurka je potekala v safari parku Longleat, slavljenka pa je bila več kot 200 kilogramov težka gorila Nico. Osebje živalskega vrta mogočnega samca razvaja po najboljših močeh; veličastna opica biva v opečnati hiši, ki je opremljena s centralno kurjavo, ob večerih pa gleda televizijo. Zunaj ima prostorno ogrado, kjer se čez dan sprehaja, razgraja ali obeša na drevesa, ki so več kot primerna za plezanje. Vsako jutro ga pričakata dva kozarca, v enem je mleko, v drugem sok, ki mu dasta moči za nov dan pustolovščin.

Kosmatinec je navdušeno opazoval cirkus, ki so ga ob njegovi okrogli obletnici zganjali okoli njega, še posebno nestrpno pa je pričakoval darila, ki so mu jih prinašali. Pričakoval je, da bo dobil nekaj velikega in imenitnega, namesto tega pa so mu izročili šopek rož. Nico ni mogel skriti iskrenega razočaranja nad neumnim darilom, s katerim ni imel kaj početi. Cvetje je zabrisal na tla in se začel kujati. Njegovi skrbniki so prepričani, da se je tako odzval, ker je razvajen. No, kmalu je vendarle prišel na svoj račun, saj so mu podarili rojstnodnevno torto v obliki banane. To darilo pa je bilo po njegovem okusu, saj ga je zmazal v nekaj sekundah. Skrbnik Mark Tye je pojasnil: »Zanj je zelo težko poiskati darilo, saj ima prav vse. Čeprav je dočakal zavidljivo starost, je dejaven in zelo močan. Pripravili smo mu vrsto daril, nekatera je bolje sprejel kot druga. Nekdo se je domislil šopka rož. Nico ni mogel skriti gnusa nad cvetjem. K sreči se je potolažil s torto.«

Nico je v Longleat pripotoval leta 1966 iz Švice. Najstarejša gorila v ujetništvu je sicer samica Colo, ki je prišla na svet leta 1956 in živi v živalskem vrtu Columbus v ameriškem Ohiu, najstarejši samec v ujetništvu pa je Ozoum, ki domuje v Atlanti. Skotil se je leta 1961, le nekaj mesecem pred Nicom.
Deli s prijatelji