PIJAČA IN POL

Pujsi z okusom 
po rženem viskiju

Objavljeno 09. julij 2014 10.35 | Posodobljeno 09. julij 2014 10.35 | Piše: S. I.
Ključne besede: pujs viski

V destilarni Templeton v Iowi prašiče hranijo s kašo, iz katere pripravljajo svoj znameniti rženi viski.

Fotografija je simbolična.

V odprtih svinjakih na majhni kmetiji v Woodwardu v ameriški zvezni državi Iowa po blatu rije 25 pujsov. So ravno prav debeli, robustni in vzrejeni, da imajo okus po rženem viskiju. Uslužbenci male destilarne Templeton Rye jih hranijo s kašo, iz katere kuhajo svoj ameriški viski značilnega okusa, in upajo, da bo meso s priokusom rži navdušilo gurmane.

Viski Templeton ima posebni okus po rži, saj žito, bogato z beljakovinami, tvori kar devet desetin mešanice, iz katere ga delajo; ječmena je le za desetino. Prekuhano mešanico nato dodajajo krmi za prašiče in ti jo, kakor kaže, obožujejo. »Zelo lepo diši, skoraj po slaščicah,« pravi Scott Bush, ustanovitelj in direktor družbe Templeton Rye Spirits.

Naročila se kar vrstijo

Destilarna je za svoj prašičji eksperiment izbrala pujse pasme duroc, ki so znani po rdečkastorjavi barvi, sočnosti in mesnatosti, piše tiskovna agencija AFP. Po Bushevih besedah so že skoraj primerni za zakol, priznava pa, da ne ve, koliko bo krma vplivala na okus mesa. A samo možnost, da se bo v šunki, rebrih ali krači zaznalo nekaj rženega viskija, je pritegnila pozornost ljubiteljev svinjine: destilarna je prejela že več kot 200 naročil za svoje posebne pujse, prodajali pa jih bodo cele za ceno 699 dolarjev (513 evrov).

Eden od naročnikov je Aron Mackevicius, šef kuhinje v restavraciji 7M Grill v Omahi v Nebraski. V pismu destilarni je natančno opisal, kako namerava pripraviti pujsa in pri tem porabiti vse njegove dele. »Moja družina ima tudi pekarno in ena od naših specialitet so štručke s slanino,« je navdušeno zapisal. »Če bo meso imelo še priokus po rži, toliko bolje.«

Prohibicijski recept

Kakor pravi Scott Bush, se je zamisel o svinjini z okusom rži oziroma rženega viskija v destilarni porodila nekega večera, ko so kramljali ob kozarcu svoje pijače. »Vsi smo doma iz Iowe, glavne pridelovalke svinjine v ZDA. Prav tako radi obiskujemo gastronomske dogodke, na katerih pa je vino še vedno najpomembnejše. A tudi to se spreminja, še posebno v primeru viskija,« pojasnjuje Bush.

Viski Templeton temelji na receptu, ki so ga med prohibicijo uporabljali v žganjekuhi v istoimenskem mestecu. »Templeton Rye je bil priljubljena pijača chicaškega gangsterja Ala Capona,« zatrjuje Bush. »Večinoma je tihotapil kanadski viski, s prijatelji pa je najraje pil templeton rye,« pojasnjuje Bush, ki se sklicuje na ljudsko izročilo in tudi na spomine Caponejeve pranečakinje. In destilarna želi svojim strankam poleg zgodovine ponuditi tudi nekaj posebnega – v obliki svinjine z okusom po rženem viskiju. 

Deli s prijatelji