VETERAN

Pri 91 letih pleše balet

Objavljeno 19. junij 2011 20.09 | Posodobljeno 20. junij 2011 08.00 | Piše: A. P.

Britanec še vedno neutrudno izvaja piruete

John v svojem elementu
Kdo pravi, da se v starosti ne moremo lotevati stvari, ki nas že lep čas privlačijo? Zgodba 91-letnega Johna Loweja iz angleškega Elyja dokazuje, da se lahko tudi na stara leta prepuščamo stvarem, ki načeloma veljajo za konjičke mlajših in telesno močnejših. Johna je vse življenje privlačil oder, vendar dolgo ni našel umetniškega izraza, ki bi ga postavil na deske gledališč. Šele ko se je njegova hči začela ukvarjati s plesom in postala balerina, se je opogumil in se tudi sam poskusil kot baletnik. Prve plesne figure je začel usvajati, ko je imel 79 let. Izkazalo se je, da je izjemno nadarjen, kar je potrdila tudi njegova učiteljica Helen Pettit, ki poučuje v plesni šoli Lantern Dance Theatre School v bližini njegovega doma.

Danes 91-letni Anglež nedvomno spada med najstarejše plesalce na svetu. Še vedno zmore izvesti številne baletne figure, čeprav njegovi gibi niso več tako popolni kot nekoč. »Vnuki zelo radi obiskujejo moje baletne predstave, vendar mi otroci ne dovolijo več, da bi se naprezal kot nekoč. Skrbi jih zame. Prepovedali so mi, da bi delal cele obrate, bojijo se, da bi padel po tleh in ne bi mogel poklicati na pomoč. Verjetno imajo prav,« je prepričan John. Učiteljica mu je prav tako prepovedala izvajati skoke, vendar je ne uboga. Vsakič ko mu obrne hrbet, začne skakljati in zganjati vragolije. Helen je prepričana, da bi lahko imel uspešno kariero, če bi se plesu posvetil nekaj desetletij prej.

Skrivnost njegove visoke starosti in izjemne vitalnosti naj bi tičala v zdravem načinu življenja in trdi volji. Čeprav ne zmore več narediti vseh plesnih figur, ne namerava vreči puške v koruzo. Sprijaznil se je s svojimi omejitvami in še naprej uživa v gibanju ob glasbi. V plesni dvorani trenira trikrat na teden, preostale dneve pa vadi kar doma, vendar mora odmakniti pohištvo. Dejaven je tudi, ko se ne posveča plesu; zelo rad si obuje rolerje in se preganja po domači stanovanjski četrti.
Deli s prijatelji