PO POSVOJITVI

Poročila bi se oče in sin

Objavljeno 06. november 2015 17.05 | Posodobljeno 06. november 2015 17.06 | Piše: E. B.

Istospolni pari v ZDA pred novimi ovirami, možnost poroke se spet zdi daleč. Partnerja, ki sta srečna že štirideset let, sta vmes opravila celo posvojitev.

Nino in Roland sta partnerja že štirideset let, a na papirju sta oče in sin.

Legalizacija istospolnih parov dobiva v ZDA novo dimenzijo: usodni da želita namreč dahniti oče in sin!

Vsaj na papirju, kajti Nino Esposito je leta 2012, po skoraj štiridesetih skupnih letih, posvojil svojega partnerja Rolanda Boseeja, da bi mu omogočil zakonito dedovanje in priskrbel status sorodnika. Tako so pač ravnali številni homoseksualni pari, ki jim država ni priznavala številnih pravic, s katerimi bi lahko zaščitili in legalizirali svoje razmerje, zdaj, ko istospolni pari uživajo svoboščine kakor heteroseksualni, pa želijo izničiti posvojitveni postopek, da bi se lahko poročili. »Nikoli si nisem mislil, da bo zvezna država Pensilvanija dovolila poroke homoseksualcem,« pojasnjuje 78-letni Esposito. »Posvojitev je bila za naju takrat edina zakonita in razpoložljiva rešitev,« pristavlja deset let mlajši Bosee, razočaran, da jima pristojno sodišče zdaj noče razveljaviti posvojitvenega postopka in jima tako omogočiti vstopa v klasični zakonski stan. »Zdaj ko imava možnost zakonske zveze, si te seveda želiva,« poudarjata dolgoletna partnerja, razočarana, ker bosta morala s svojo prošnjo na vrhovno sodišče.

In pri tem seveda nista edina, birokratski postopki pa so tako pri uveljavitvi kot razveljavitvi običajno zelo dolgotrajni, istospolni pari, ki bi si zdaj lahko zakonito nadeli poročne prstane, pa se spopadajo z novimi ovirami: številni matičarji po ZDA so v znak protesta prenehali izdajati poročna dovoljenja tako homoseksualnim kot heteroseksualnim parom. Spomnimo na zloglasno Kim Davis iz Kentuckyja, ki je šla raje sedet kakor da bi se vdala podrejenim.

Deli s prijatelji