NAJMAJNŠI

Poni krivih nog

Objavljeno 08. julij 2011 20.50 | Posodobljeno 09. julij 2011 10.15 | Piše: Andrej Predin

Prezgodaj skoteni poni nujno potrebuje operacijo

Minxy je velik borec
V britanskem Cornwallu je pred 10 tedni na svet pokukal ljubek poni Minxy. Prikupni konjiček pasme falabella se je skotil prezgodaj, zato ima krive noge. Običajno živali s tako hudimi hibami uspavajo, ker je zdravljenje predrago, pa tudi uspešnost posegov je vprašljiva.

Spala v avtu


Kljub temu se je lastnica drobne živali odločila, da ji priskrbi normalno življenje. Joanne Morris je dva tedna živela v avtomobilu zraven hleva svojih staršev, da je lahko skrbela za nemočnega ponija.

»Vsake pol ure sem ga morala hraniti, ker ni mogel stati, da bi sesal pri mami. Skotil se je šest tednov prezgodaj in ni bil še dokončno izoblikovan. Njegove nogice so zelo ukrivljene. Doslej sem za veterinarje že porabila 1800 evrov, da so mu poravnali noge in jih dali v opornico. Vsak dan mu menjavam povoje.«

Poni je v dobrih rokah

Minxy se je preselil k 29-letni lastnici in tam spoznal psičko Chloe, ki je postala njegova najboljša prijateljica. Pogosto ga čisti z jezikom in crklja.

»Sprednje noge so že postale veliko močnejše, zadnje pa bodo potrebovale operacijo. Že zgolj skeniranje noge stane 900 evrov, sam poseg pa približno 4500 evrov.«

Najmajnši konjiček na svetu

Poni tehta le 13 kilogramov in je visok 43 centimetrov. Morda je celo najmanjši konj na svetu. Čeprav mu opornice omogočajo, da hodi, mu povzročajo tudi žulje in podplutbe. Če se okužijo, lahko pogine.

»Minxy je konjiček z močno voljo, želim mu omogočiti normalno življenje,« je povedala Joanne, ki upa, da ji bo uspelo zbrati 6700 evrov za nujen medicinski poseg, ki bi mu rešil življenje.
Deli s prijatelji